DOLAR'DA KRİTİK GÜN; Alacaklar satacaklar dikkat

DOLAR'DA KRİTİK GÜN; Alacaklar satacaklar dikkat

ABD Yeni yıl tatilinin sona ermesi ve Erdoğan'ın Suriye'de operasyon kararları ile yükselişe geçen Dolar piyasası bu gün toplanacak Merkez Bankası Para Kredi Kurulu kararını bekliyor. İşte tahminler

Yılbaşı öncesi TL karşısında 4 TL seviyesinden bir hayli aşağılara düşen dolar ABD'de yeni yıl tatilleri sonrası tekrar yükselişe geçmişti. Erdoğan'ın Suriye'de operasyon kararı alarak Afrin ve İdlib'i hedef göstermesi sonrası hareketlenen piyasalarda Dolar hızlı yükselişle yine 3.80 seviyelerine geldi.

KRİTİK GÜN 

Dolar kuru, TCMB'nin faiz kararını açıklayacağı güne sınırlı düşüşle 3,80 civarında başladı.

Piyasaların seyri açısından bugün, haftanın en kritik günü. Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) saat 14:00'da kararlarını açıklayacak.

BANKA FAİZ KARARI VERMEZSE KRİTİK YÜKSELİŞ OLABİLİR

Yılın ilk toplantısında bankanın faiz adımı atması beklenmezken, analistler karar sonrası dolar/TL'de yukarı yönlü hareket öngörüyor.

TCMB son olarak, 14 Aralık 2017'de GLP faizini 50 baz puan artırılarak yüzde 12,25'ten yüzde 12,75'e yükseltmişti. Banka, 21 Kasım 2017'den bu yana tüm fonlamayı GLP üzerinden sağlıyor.
Dolar güne düşüşle başladı

DIŞ POLİTİKA KARARLARI ETKİLİ OLUYOR

Haftaya 3.75 civarında başlayan kur, dolardaki zayıf seyre karşın, Afrin'e operasyon ihtimaliyle negatif ayrışmış ve salı günü 3.8340'a tırmanmıştı. Kur, daha sonra ABD'den peşi sıra gelen ılımlı açıklamalarla bir miktar gevşedi.

Dolar/TL saat 10:00'da yüzde 0,40 düşüşle 3.7975'ten işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4.6405 seviyesinde yer aldı.

KATARLI FİNANSBANK'IN DOLAR YORUMU

QNB Finansbank tarafından bu sabah hazırlanan bültende şu ifadelere yer verildi:

"Bugün toplanacak Para Politikası Kurulu'nun faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. TCMB'nin fonlama tutarının tamamını geç likidite penceresinden vermeyi sürdüreceğini öngördüğümüzden, ortalama fonlama maliyetinin de, yüzde 12.75 seviyesindeki geç likidite faizine eşit kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Mevcut faiz seviyesi, küresel risk iştahı güçlü kaldığı sürece TL'yi destekleyebilir. Ancak risk iştahı zayıfladığında TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor.

ENFLASYON HALA RİSK

Ayrıca, enflasyonda düşüş başlamış olsa da bu düşüş ana eğilimdeki iyileşmeden ziyade baz etkilerinden kaynaklanıyor. Son olarak hükümet yetkililerinden gelen açıklamalar mali teşviklerin bu yıl da uygulamada kalacağına ve bu bağlamda iç talepteki güçlü seyrin süreceğine işaret ediyor. Dolayısıyla, talep koşullarının dezenflasyon sürecine anlamlı katkı yapmasını olası görmüyoruz. Bu koşullar altında, enflasyonun orta vadede TCMB hedefine ulaşabilmesi için para politikası duruşunun sıkılaşması gerektiğini düşünüyoruz"


Dolar endeksi güçleniyor

Diğer taraftan dolar endeksi, ABD dışındaki gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştıracağı beklentisiyle dün 89.98'e kadar gerilemesinin ardından bu sabah 90.55 seviyesinde yer aldı. Uzmanlar, dolarda hızlı bir geri dönüşün TL'üzerindeki baskıyı artırabileceğini ifade ediyor.

İlgili Haberler