Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

VPN Nedir?

vpn.jpg

VPN (Virtual Private Network - Sanal Özel Ağ) terimini daha önce birden çok kez özellikle Twitter-Youtube yasakları ile duydunuz, ancak şimdiye kadar kullanmanız gerekmedi . Veya nasıl kullanacağınızı bilmediğiniz için zahmet etmek istemediniz. Yada kullandınız ama tam olarak nedir bilmiyorsunuz.

Bu yazımda VPN'nin nasıl çalıştığından, ona neden ihtiyacınız olduğuna, ücretli ve ücretsiz VPN hizmetlerine ve sunduklarına değineceğim.

Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmışı olan VPN, basit bir anlatımla internet üzerinde kurulu bilgisayarlar grubundan oluşur. Bu özel bilgisayar ağı, örneğin yerel bir ağa fiziksel erişimi bulunmayan, dışarıdaki bir kişi tarafından ağ kaynaklarına erişmekte kullanılabilir. VPN'ler, güvenilmeyen ağlara bağlanırken bağlantıyı şifrelemek ve güvenli hale getirmek için de kullanılır. Bunun yanında VPN'ler, farklı konumlarda bulunabildiğinden, sizi ülkelerin kısıtlamalarından (yasaklı web siteleri ve IP'ler gibi) da kurtarırlar.

tw-003.jpg

Daha basit anlatacak olursam daha önceki bir yazımda anlattığım gibi VPN : İstanbul’dan Ankara’ya sizde gidersiniz diğerleride fark siz ayrı bir tunelden ve izole bir şekilde diğerleri aynı şeritten ve korumasız! Olarak giderler.

VPN'lerle bağlantınız şifreli olduğundan, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm veriler şifrelendiğinden, meraklı gözler ne yaptığınızı göremezler!.

Madem öyle niye herkes VPN kullanmıyor?

İyi, hızlı ve kesintisiz bir VPN hizmeti için genellikle aylık bir ücret ödemeniz gerekecektir. Bağlantınız farklı bir bilgisayar üzerinden yönlendirileceğinden, çoğu durumda normaldeki internet bağlantınız kadar hızlı olmayabilir. Ancak bunları aştığınızda faydalarının, eksilerinden fazla olduğunu fark edebilirsiniz.

VPN, sizi normalde bağlanamadığınız yada sürekli bağlandığınız bir ağa güvenle bağlamakla görevlidir.

VPN birkaç farklı amaçla kullanılmaktadır:

  • Anonimlik için ( en çok tercih edilen sebeb )
  • Okul veya iş ağına uzaktan ulaşmak için. (hastaneler,bankalar,yurtiçi ve uluslararası şubeleri olan şirketler vb.)
  • Yasaklı web sitelerine giriş için.
  • Torrent indirmek gibi yasal veya yasadışı indirmeler için. (bu tamamen sizi bağlar)
  • Gizliliği ve güvenliği artırmak için. Tüm iletişiminizi ve bağlantılarınızı meraklı gözlerden korumak için VPN gibi bir hizmetten faydalanmanız gereklidir. Bir kafede şifresiz bir ağa bağlandığınızda, VPN sayesinde güvensiz ağın açıklarından etkilenmezsiniz.
  • Ülkelere özel hizmetleri kullanmak için. (Netflix vb.)
  • Seyahat Sırasında İşyeri Bilgisayarına Ulaşmak için
  • Seyahat Sırasında Evdeki Bilgisayarınıza Ulaşmak için
  • İnternet Servis Sağlayıcıdan Gizlenmek için
  • Ülke Kısıtlamasına Sahip Web Siteler (Access Geo-Blocked Websites)
  • İnternet Filtresi için ( Çin , Türkiye ve İran gibi ülkelerde bazı web sitelerine erişiminiz hiçbir bildirim yapılmadan engellenebiliyor Twitter ve Youtube olayını hartırlayalım. )
  • Dosya Download ve Dosya İndirmek için

 

Madem kullanmakta fayda var hangi VPN'yi seçmeli, nelere dikkat etmelisiniz?

En iyi VPN hizmeti, sunduğu işlevler, sunucunun konumu, bağlantı protokolü ve fiyat konusunda iyi bir denge kuran hizmettir. Tek bir VPN hizmetinin ismini verip, en iyisi olduğunu söyleyemem, çünkü bu onunla ne yapacağınıza bağlı. Çok sık dosya indirecekseniz, daha fazla ücret ödemeniz gerekebilir; bunun yanında amacınız konum kısıtlamalarından kurtulmak, yasaklı siteleri açmaksa daha uygun fiyatlı seçenekleriniz var.

 

VPN hizmetlerinde aramanız gereken özellikler

Protokol: VPN hizmetlerini araştırırken SSL/TLS (bazen OpenVPN olarak da adlandırılır), PPTP, IPSec, L2TP gibi farklı VPN türlerine rastlayacaksınız. Protokollerin kendilerine has avantaj ve dezavantajları var ancak güvenlik araştırmacıları, tüm bu protokollerin yeterli güvenliği sağladığını, normal bir kullanıcıya pek yansımadıklarını söylüyorlar.

Çıkış konumları: VPN hizmetinin bulunduğu konum, onu neden kullandığınıza bağlı olarak sizin için önem kazanabilir. Örneğin İngiltere'deki bir TV kanalını izlemek istiyorsanız ve bu kanalın web sitesi, sadece İngiltere'ye hizmet veriyorsa, VPN hizmetinizin sunucularının İngiltere'de bulunmasına dikkat edin. ABD'deki sunucular, ABD kanunlarına tabi olduklarından yetkililer istediğinde kullanım verilerini onlara aktarabilirler. Ücret ödeyeceğiniz bir VPN hizmetinin farklı konumlarda hizmet verdiğine dikkat edin.

Günlük kaydı: VPN'ye bağlandığınızda, aktarılan veriler konusunda VPN sağlayıcınıza güveniyorsunuz demektir. Bağlantınız, onu gözetlemek isteyenlere karşı korumada olsa da, aynı VPN'yi kullanan sistemler, özellikle VPN yöneticisi, verilerinizi günlük dosyalarına kaydedebilir. Bu herhangi bir VPN'ye üye olmadan önce sağlayıcının günlük kaydetme politikalarına göz atın. Bazı sağlayıcılar günlük kaydetmeyebiliyor. ABD'deki VPN hizmetlerinin günlük kaydetmek zorunda olduğuna dair bazı söylentiler var. Bu doğru olmasa da ülke yönetimi, günlük tutanlardan bu bilgileri her zaman isteyebiliyor.

Zararlılardan koruma işlevleri için: ( VPN kullanmak, tam anlamıyla güvende olduğunuz, her şeyden korunduğunuz anlamına gelmez. HTTPS'yi mümkün olduğunca kullanmaya devam etmeli, indirdiğiniz dosyalara dikkat etmelisiniz. Bazı VPN hizmetleri (özellikle mobil hizmetler), sizi virüs ve trojan'lara karşı koruyabiliyorlar. )

Mobil uygulama: VPN için para harcayacaksanız, onun her yerde, tutarlı bir biçimde çalışmasını isteyeceksinizdir. Önde gelen hizmetler, hem masaüstü hem de mobil cihazlar için çözümler sunuyorlar. Hem telefonunuzda, hem de laptop'unuzda VPN kullanmak için iki ayrı hizmete para ödememeye dikkat edin.

 

Ücretsiz VPN sağlayıcılarının etkinliğinizi kaydetmesi ve size reklam göstermesi muhtemeldir. Size gösterilen reklamlarda gezinti alışkanlıklarınızın kullanılma olasılığı da yüksektir. Bunun yanında ücretsiz hizmetler, daha az çıkış noktası sunarlar. Gizlilik konusuna verdikleri önem de ücretliler kadar yüksek değildir. Ancak arada sırada kullanacaksanız, para harcamadan da işinizi görecek bir VPN bulabilirsiniz.

Ücretli VPN'ler gizliliğinizi daha çok cihddiye alırlar,reklam göstermezler. Etkinliğinizi kaydedip kaydetmemeleri ise hizmetten hizmete değişmektedir. Bir çoğu, satın almadan önce denemeniz için ücretsiz deneme hizmeti sunarlar. Ancak ücretli bir VPN kullanmanın yasaları çiğnemek gibi davranışları haklı kılmadığını da unutmamak gerekiyor!

 

Peki VPN Kullanmak suçmu?

Bilişim Hukukçusu Av. Gökhan Ahi, Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince, bir eylemin suç olması için eylemin hem açıkça tanımlanmış olması hem de bu düzenlemenin sadece kanunla yapılabilmesi öngörüldüğünü belirten Ahi, "Dolayısıyla, alternatif erişim yöntemleri ile erişim engelli sitelere girmek, bu araçları yaymak, dağıtmak, paylaşmak, kullanmak kesinlikle suç değildir" diyor ve ekliyor.

"Ancak dikkat çekmek isterim ki, Şubat’ta yürürlüğe giren ve 5651 sayılı İnternet yasasında değişiklik yapan düzenlemeye göre, internet erişim sağlayıcıları, alternatf erişim yöntemlerini engellemekle mükellef kılındı. Bunun için ikincil düzenlemelerin yapılması ve ayrıca teknik altyapının kurulması gerekiyor, bunlar henüz yapılmadı. Tabi ki bu düzenleme, vatandaşın alternatfi erişim yöntemlerine yasak getiren bir düzenleme değil, vatandaş dilediği yöntemle engelli sitelere ulaşabilir ve içerik yazabilir."

İlla VPN kullanmalımıyım?

Kısaca ve kişisel önerim eğer bütçenize yük getirmeyecekse kullanmanız yönünde zira nasıl özel hayatınız sadece sizi ilgilendiriyorsa bu dijital hayatınız içinde geçerli konuya bu yönden bakın.

Peki Hangi VPN ?

Bu konuda önerim : firma-ürün ismi vermek yerine yukarıdaki “ VPN hizmetlerinde aramanız gereken özellikler “ kısmındaki özellikleri karşılayan bir firma-ürün seçmeniz yönünde.

Hangi firma-ürün konusunda bana iletişim bilgilerimden ulaşarak dilerseniz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Sosyal Medyada Kalın!

@soykanozcelik | about.me/soykanozcelik

Önceki ve Sonraki Yazılar