Trump'ın Arabistan ziyaretinde en çok bunlar konuşuldu

Trump'ın Arabistan ziyaretinde en çok bunlar konuşuldu

Trump'ın ilk dış gezisinin ilk durağı olan Suudi Arabistan'da ile ilgili en çok konuşulan 2 konu 110 milyar Dolarlık silah anlaşması ve eşi Melania oldu

 

ABD Bir yandan seçildiği günden beri skandalları bitmek bilmeyen Donald Trump'ın azlini konuşurken, öte yandan ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretini konuşuyor. 

ORTADOĞU'DA YENİ MEZHEPLER SAVAŞI HAZIRLIĞI

Ortadoğu'da kritik bir döneme girildiği sırada Suudilerin büyük bir silahlanma atağı başlatmasına yapılan yorumlar ise çok ilginç. Trump'ın ilk ziyaret ve yaptığı ilk anlaşmanın şifrelerinin Ortadoğu'da süren çirkin savaşın tabanalanını genişleteceği anlamı taşıdığı konuşuluyor. İşte BBC'den bu ziyaretin ayrıntıları.

ABD TARİHİNİN EN BÜYÜK SİLAH ANLAŞMASI

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiğinden bu yana ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği Suudi Arabistan'da 'ABD tarihinde türünün en büyük silah anlaşmasını' imzaladı.

110 MİLYAR DOLAR SİLAH KİMİ VURACAK

Trump ve Suudi Arabistan Kralı Selman arasında imzalanan anlaşmanın, yaklaşık 110 milyar dolar değerinde Amerikan yapımı silahın satışı anlamına geldiği belirtildi.
Donald Trump'ın seyahatleri için geride bıraktığı ülkesinde ise, FBI Başkanı James Comey'i kovdurması sonrası alevlenen Rusya bağlantılarına ilişkin ağır iddialar sızdırılmaya devam ediliyor.
'Beyaz Saray Başkan Trump'ın azil ihtimaline hazırlanıyor'

150 HELİKOPTER

Reuters haber ajansı, söz konusu anlaşmanın Suudi Arabistan'daki her biri 6 milyar dolar değerinde 150 Blackhawk tipi helikopteri de kapsadığı bildirdi.
Beyaz Saray bunun, ABD tarihinde benzerleri arasındaki en büyük silah anlaşması olduğunu açıkladı.

BAŞINI ÖRTMEYİNCE

saudi-arabia-trump.jpg

BAZI TİCARİ ANLAŞMALARDA VAR

Petrol gelirlerine bağımlılığından kurtulmak isteyen Krallık'ın, ABD ile milyarlarca dolarlık ticari anlaşmalar da imzaladığı duyuruldu.
Suudi petrol devi Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, 11 Amerikan şirketiyle 50 milyar dolarlık anlaşmalar imzalanacağını söyledi.
Donald Trump, Cumartesi günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Kral Selman tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Trump'a eşi Melania ile kızı İvanka ve Trump yönetiminden isimler eşlik ediyor.

BİR YANDAN SİLAH ANLAŞMASI BİR YANDAN BARIŞ MESAJLARI ÇELİŞKİSİ

'İslam'ın barışçıl vizyonu için umutlarını' anlatacak
Yetkililerin açıklamalarına göre Trump, Pazar günü de Riyad'daki Arap İslami Amerikan Zirvesi'ne katılarak "İslam'ın barışçıl vizyonu için umutları" hakkında bir konuşma yapacak.
Trump seçim kampanyası süresince Müslümanlar hakkında yaptığı açıklamalarla tepki çekmişti. Trump daha önce Müslümanların ABD'ye geçişinin geçici olarak engellenmesini istemişti. Göreve geldikten sonra da, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu 7 ülkeye seyahat yasağı getirilmesini talep etmişti.

6 ÜLKEYE DAHA GİDECEK

Trump'ın Riyad ziyaretiyle başlattığı sekiz günlük yurtdışı seyahatleri İsrail, Filistin toprakları, Brüksel, Vatikan ve Sicilya ile devam edecek.
Suudi Arabistan'da Trump'ın, görevi devraldığı Barack Obama'nın aksine, insan hakları konusunda bir konuşma yapmayacağı düşünülüyor.

ONUR MADALYASI ALDI

Trump'a onur madalyası
Kral Selman, ziyaretin başında Trump'a ülkedeki en büyük sivil onur madalyası olan Kral Abdülaziz madalyasını takdim etti.
Fransız AFP haber ajansına konuşan Beyaz Saray kaynakları, anlaşmanın Suudi Arabistan'ın "bölgede yürütülen terörle mücadele operasyonlarına katkı vermesini" sağlayacağını ve ABD ordusu üzerindeki yükü azaltacağını söyledi.

MELENİA TRUMP BAŞINI ÖRTMEDİ

Trump'ın ziyareti konusunda tartışma yaratan konulardan biri de, Melania Trump'ın başını örtmemesi oldu.
Donald Trump Twitter hesabından, görevi sırasında eski başkan Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'nın Suudi Arabistan ziyaretinde başörtüsü takmamasını eleştirmiş, eski first lady'nin "ev sahiplerine hakaret ettiğini" söylemişti.

Başkan Trump'ın eşi Melania Trump'ın da başı açık bir şekilde ziyareti gerçekleştirdiği görüldü. İngiltere Başbakanı Theresa May ile Almanya Başbakanı Angela Merkel de başları açık olarak Suudi Arabistan temaslarını gerçekleştirmişlerdi.

İlgili Haberler