Tehlikeli kadın hastalıklarının 7 belirtisi

Tehlikeli kadın hastalıklarının 7 belirtisi

Tehlikeli kadın hastalıkları oldukça sinsi ilerleyen bir yapıya sahiptir. Aşağıda yer alan belirtiler ile hangi hastalığın ne gibi belirtilere sahip olduğunu öğrenebilir, bedeninizi kontrol altına alabilirsiniz.

Vücudunuzda sık sık  gözlemlediğiniz ama önemsemediğiniz ufak sağlık sorunları aslında önemli hastalıklarının belirtisi olabilir. . Vücudunuzda meydana gelen değişiklikleri fark ettiğiniz anda doktora giderek herhangi bir hastalığa sahip olmadığınızı öğrenebilirsiniz. 

Aşağıda yer alan belirtileri okuyarak önemli kadın hastalıklarının ana belirtileri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Unutmayın, erken tanı hayat kurtarır!

1-Sık sık idrara çıkma

Sık sık idrara çıkmanız sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıklardan daha fazlasına işaret ediyor olabilir. Sık sık idrara çıkan kişilerde diyabet ve vajinal flora bozukluğu gibi sağlık sorunları gözlenebilir.

Ne yapılmalı?

Sık sık su içen kişiler daha çok idrara çıkabilir, bu normal bir durumdur. Bu durumun normal olmadığını hissettiğiniz anda uzman bir ürolog ya da pratisyen ile görüşmelisiniz.

2-Açıklanamayan kilo kaybı

Sebepsiz bir biçimde kilo kaybı yaşamanız halinde bunu çok fazla hafife almanız sizin aleyhinize gelişebilir. Ani ve sebepsiz kilo kayıpları kanser, Crohn hastalığı ve tip 2 diyabet hastalıklarının sık görülen belirtileri arasında yer alıyor. 

Ne yapılmalı?

Herhangi bir nedeni olmadığı halde 6 ile 12 ay arasında 10-15 kilo verirseniz bu durumu ciddiye almalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz


3-Aşırı tüylenme

Kadın vücudunda olmaması gereken yerlerde ve aşırı miktarda tüylenme görülmesi erkek hormonunun fazla olduğu anlamına gelebilir. Erkek hormonunun fazla olması meme kanseri, metabolizma bozuklukları ve endometriyal hastalıklara yol açabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Ne yapılmalı?

Paniğe kapılmadan önce vücudunuzda aşırı tüylenme olup olmadığını anlayabilmek için uzman bir Endokrinolog görüşmeniz faydalı olacaktır.

4-Menopoz sonrası kanama

Menopoz sonrası ara sıra ufak kanamalar olabilir, bu durum normaldir. Kanamanın düzenli aralıklar ile görülmesi halinde ise bu durum uterus kanseri myom, servisit sorunlarına işaret ediyor olabilir.

Ne yapılmalı?

İkame hormon tedavisi olan kadınlarda menopoz sonrası bir süre boyunca kanama görülebilir. Bunun dışında görülen ve en az 1 yıl devam eden kanamalarda iyi mutlaka doktor ile görüşülmelidir.


5-Memede değişiklik

Meme kanserinin ilk dönemlerinde görülen belirtilerden birisi memede ağrı oluşmasıdır.

Ne yapılmalı?

Memelerinizi sık sık eliniz ile kontrol ederek herhangi bir ağrı,kızarıklık, buruşma vb. değişiklik olup olmadığını gözlemleyin. Belirgin farklar görmeniz halinde doktora gitmeniz tavsiye edilir.


6-Vajinada kötü koku

Vajina bölgesinde oluşan kötü koku iltihap ve enfeksiyona  işaret ediyor olabilir. İç çamaşırında leke görülmesi de aynı sorunlara bağlıdır. 

Ne yapılmalı?

Vajinada yeşilimsi bir görüntüye sahip akıntılar sık sık oluyor, bunlara kötü bir koku eşlik ediyorsa durum tehlikeli olabilir. Doktora giderek muayene olmalısınız.


7-Ağır adet dönemleri

Adet dönemlerini çok şiddetli geçirmenin sebebi kalıtsal olabilir. Bununla birlikte anemi(kansızlık), uterus myom gibi rahatsızlıklarda da adet dönemleri yoğun ve ağrılı geçer, dikkatli olunmalıdır.

Ne yapılmalı?

Adet dönemleriniz normale göre ağır geçiyorsa, 7 günden fazla sürüyor ve kanamanız açık parlak kırmızı renge sahipse durum ciddi olabilir.Jinekolog ya da memolog ile görüşerek tüm sorunlarınızı dile getirin.

 

pembenar

İlgili Haberler