Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye Katar tehdidi

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye Katar tehdidi

Körfezde alevlenen son krizde tek başına kalan Katar'a açık destek veren Türkiye'ye koalisyonun büyük ortağı Suudi Arabistan'dan tehdit geldi.

Aylardır dünya gündeminini meşgul eden ancak tam olarak nedeni anlaşılamayan Katar krizinde bilindiği gibi Türkiye tarafsız kalmamış ve Katar'ın yanında yer almıştı. 

KRİZİN TEMEL NEDENİ TÜRKİYE'Mİ ?

Öte yandan krizin çıkmasına neden olan Suudi Arabistan, Mısır, ve BAE'nin başını çektiği kolalisyon, krizin bitmesi için ileri sürdüğü şartlar arasına Türkiye'nin Katar'da bulunan üssünün kaldırılmasınıda koymuştu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arap yarımadasında abluka altına alındığı küçük topraklarına sıkışan Katar'ı neden desteklediği ise hala net olarak anlaşılamamış durumda.

SUUDİ TEMSİLCİSİNDEN TEHDİT  GİBİ AÇIKLAMA

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’nin Katar’la ilişkileri kesmesinin ardından bugün Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Abdullah el Muallimi, BM muhabirleriyle bir araya geldi. Dört ülkenin dışişleri bakanları tarafından alınan 6 karara Katar’ın da uyması gerektiğini söyleyen el Muallim terörle mücadele ve nefret söylemi gibi hamleleri içeren bu kararlara uymanın kolay olacağını söyledi.Suudi Arabistan'ın BM Temsilcisi Türkiye'ye sert suçlamalar yöneltti.

AL JAZEARA AÇIKLAMASI

Dünya basınının AP’ye dayandırdığı haberde el Muallimi, Al Jazeera’nın kapatılmasının zorunluluk olmadığını belirtirken, “Eğer nefret söylemi ve kışkırtıcılığı Al Jazeera’yı kapatmadan yapabilirsek bu yolu tercih ederiz” dedi.

"TÜRKİYE’NİN ARAP DÜNYASINDAKİ ADINI ZEDELEYECEKTİR”

El Muallimi, “Eğer Türkiye’deki kardeşlerimiz Arap dünyasına gizli saklı girerek müdahale etmeyi düşünüyorsa bunun döneminin geçtiğini fark etmeliler. Eğer Türkiye yapıcı bir rol üstlenmek isterse bunu yapmasını isteriz fakat askeri üsler  ya da askeri müdahale mantıklı olmayacaktır ve Türkiye’nin Arap dünyasındaki repütasyonunu (adını) zedeleyecektir” dedi.

İlgili Haberler