Rusya'dan Antalya'ya kötü haber

Rusya'dan Antalya'ya kötü haber

Dün PKK'ya yakın medyanın servis ettiği Rus general ile YPG militanlarının Halep görüntülerinden sonra Rusya'nın Türkiye tarım ürünlerine uyguladığı domates ambargoyu kaldırmayacakları ortaya çıktı.

Rus yetkililer Türkiye'den giden domates, et, tavuk gibi tarım ürünlerinde ambargoyu kaldırmayacaklarını açıkladı. 

PUTİN NORMALE DÖNECEGİZ DEDİ AMA 

Dünya domates ihracatından Türkiye'nin aldığı pay yüzde 4.5 seviyesinde. Türkiye’nin toplam sebze ihracatının yüzde 62’si de domatesten oluşuyor.

ANTALYA'YA KÖTÜ HABER 

Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) Basın Sözcüsü Yuliya Melano, Rosselhoznadzor'un Türk ürünlerine getirilen mevcut kısıtlamaları kaldırmayı planlamadığını bildirdi.
Gazetem.ru’nun haberine göre, Mart ayının başında Rusya hükümetinin Türkiye'den soğan, karnabahar, brokoli, tuz ve karanfil sevkiyatına izin veren kararnamesi yayınlandı. 

KALDIRILMIYOR 

Buna rağmen, et, tavuk, domates, salatalık, üzüm, elma, armut ve çilek hala yasak listesinde bulunuyor.
Melano “İzvestiya” gazetesine yaptığı açıklamada, “Rosselhoznadzor, Türk ürünlerinin sevkiyatına getirilen kısıtlamaların kaldırılma ihtimalini değerlendirmiyor” ifadesini kullandı.


DOMATES, İHRACATTA ÖNEMLİ BİR KALEM

Dünya domates ihracatından aldığımız pay ise yüzde 4.5 seviyesinde. Türkiye’nin toplam sebze ihracatının yüzde 62’si de domatesten oluşuyor.
Rusya’nın, Türkiye tarımsal ürünlerine 2016 yılı başından itibaren uyguladığı ambargo kararı da en çok domates üreticisini etkilemişti. 2015-2016 döneminde Rusya hariç domates ihracatı 106.5 milyon dolardan 239.9 milyon dolara çıksa da, Rusya dahil edildiğinde toplamda 365.3 milyon dolardan 239.9 milyon dolara gerilemişti. İhracat, Irak, Belarus, Gürcistan ve Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer ülkelere yönelmişti.

İlgili Haberler