REZA SARRAF'A İRAN'DAN KÖTÜ HABER; İDAM KARARI

REZA SARRAF'A İRAN'DAN KÖTÜ HABER; İDAM KARARI

Türkiye'de patlayan Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonuna adı karışan Reza Sarraf'ın ortağı ya da gayrı resmi partneri olduğu ileri sürülmüştü.


Türkiye'deki yolsuzluk skandalının kilit ismi Rıza Sarrafı'ın İranlı ortağı Babek Zencani, idam cezasına çarptırıldı. (AFP) Cumhuriyet'in haberine göre, İran'a uygulanan ambargo döneminde karanlık ticari faliyetleri nedeniyle İran Devletinin parasını zimmetine geçirmekle suçlanarak hapse atılan Babek Zencani idama mahkum edildi.Zencani'nin aynı dönemde Türkiye'de patlayan Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonuna adı karışan Reza Sarraf'ın ortağı ya da gayrı resmi partneri olduğu ileri sürülmüştü. Rıza Sarraf bir süredir ortalarda görünmüyor.

BABEK zENCANİ KİM? 

İran'da uzun süredir tutuklu bulunan ve AFP'ye göre idam cezasına çarptırıldığı haberi geçilen Babek Zenca'ni konusunda ünlü İngiliz Yayın kuruluşu BBC'nin geçtiğimiz yıl Aralık ayında yaptığı haber şöyle.

2012 yılında dönemin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani'nin kardeşi Fazıl Laricani'yi, "Bay Z" olarak adlandırdığı birinden rüşvet istemekle suçlamıştı. Hem de İran Meclisi'nde...

SONRADAN ZENCANİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Ahmedinejad'ın Bay Z dediği kişinin daha sonra iş adamı Babek Zencani olduğu ortaya çıkacaktı.
Bunu takiben uluslararası medya, Zencani'nin gizemini vurgulamak sık sık Bay Z tabirini kullanır oldu.
Zencani'nin zenginliği ve ünü ile hakkında bilinenler arasında ters bir orantı var.

1970'lerin başında Tahran'da doğduğu, Türkiye'de kriz yönetimi üzerine üniversite eğitim aldığı, bir dönem İran Merkez Bankası Başkanı'nın şoförlüğünü yaptığı, ticaret hayatına koyun postu satarak başladığı belirtiliyor.

babek-zencani-671.jpg

Kozmetikten bankacılığa

Babek Zencani'nin bugün İran'ın en zengin insanı olduğu iddia ediliyor.
Zencani, kozmetikten petrole oradan bankacılığa kadar farklı alanlarda faaliyet yürüten 60'dan fazla şirketin yer aldığı bir ağı kontrol ediyor.
Bu ağın merkezinin Dubai olduğu tahmin ediliyor.
Zencani'nin Türkiye'den Malezya'ya, Dubai'den Tacikistan'a, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Çin'e farklı ülkelerde yatırımları bulunuyor. Bugün 10 milyar doların üzerinde olduğu iddia edilen servetine nasıl ulaştığına dair ise, hala soru işaretleri var.

BBC Türkçe'ye konuşan Washington'daki düşünce kuruluşlarından Demokrasileri Koruma Vakfı'nın (FDD) kıdemli araştırmacısı Emanuele Ottolenghi, Zencani'nin eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a yakın bir isim olduğunu, servetini de Ahmedinejad döneminde yaptığını söylüyor.
Zencani'nin, İran'ın petrolünü, yaptırımları aşmak amacıyla kurulan şirketler üzerinden satarak büyük bir servet sahibi olduğu iddia ediliyor.

'Ekonomik Besic'

Zencani, ülkedeki siyasetçiler, güvenlik yetkilileri ve yargı mensuplarıyla yakın ilişki içindeydi. Ahmedinejad döneminde bazı bakanlar ve bürokratlar tarafından desteklendiği belirtiliyor. Ayrıca güvenlik görevlileriyle de ilişkileri var.
Geçen yıl İran'da internette yayımlanan Zencani'ye ait bazı fotoğraflar tartışma yaratmıştı.
Örneğin bir fotoğrafta Zencani, 2009'daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası düzenlenen sokak gösterilerinin şiddetle bastırılmasındaki rolüyle bilinen İranlı bir güvenlik yetkilisiyle özel bir uçakta birlikte otururken görülüyordu.
Zencani geçen yıl Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de BBC Farsça'ya verdiği röportajda, "İran İslam Cumhuriyeti için çalışan bir iş adamı olmaktan gurur duyuyorum. Ben siyasi hiçbir şey yapmıyorum. Ben sadece ticaret yapıyorum" demişti.
Geçen yıl Aralık ayında Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ise "Ben İranlıyım ve bundan dolayı kaçınılmaz olarak İran şirketleriyle çalışıyorum. Ama İran hükümetine yardım etmiyorum" diye konuşmuştu.

İran'da 12 milletvekili Aralık 2012'de dönemin Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Yargıtay Başkanı'na bir mektup yazarak Zencani hakkında harekete geçilmesini istemesinin ardından, Zencani kendisini "ekonomik Besic" olarak tanımlamıştı.
Devrim Muhafızları Ordusu'nun alt kolu olan Besic, devlete çalışan gönüllü gençlerden oluşuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı