Papa'dan Casusluk Korkusu Önlemi

Papa'dan Casusluk Korkusu Önlemi

Katoliklerin merkezi, yeni yıldan itibaren kardinaller ile Papalık'ta görevli herkese manyetik kartlar vererek, giriş-çıkışları kontrol altına almaya hazırlanıyor.

VATİKAN’DAKİ KÖSTEBEKLERE ‘MANYETİK’ ÇÖZÜM
 
Esma ÇAKIR/ROMA
VATİKAN, 'Vatileaks' olarak da bilinen ve son dönemde başını ağrıtan, dışarıya belge sızdırılmasıyla ilgili skandalın ardından teknolojiye başvurdu. Dünyadaki teknolojik gelişmeleri geriden takip etmesiyle bilinen Katoliklerin merkezi, yeni yıldan itibaren kardinaller ile Papalık'ta görevli herkese manyetik kartlar vererek, giriş-çıkışları kontrol altına almaya hazırlanıyor.
 
La Stampa gazetesinin Vatikan haberlerine yer verdiği internet sitesi Vatican Insider'a göre, baş uşak Paolo Gabriele'nin, yıllardır yanında çalıştığı Papa 16. Benediktus'a ait özel yazışmalar ve belgeleri çalarak, basına sızdırmasıyla yaşanan skandal, Vatikan'ı yeni tedbirler almaya yöneltti. Bu tedbirlere göre, Devlet Başkanı Papa'nın makamının da bulunduğu Vatikan Devlet Sekreterliği'nde çalışanlar artık elini kolunu sallayarak koridorlarda gezinip, ofislere giremeyecek.
 
BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR
 
"Biri Bizi Gözetliyor" benzetmesi yapılan yeni güvenlik sistemi kapsamında, devlet sekreterliğinde görevli tüm din adamı ve sivillere, mikroçipli kartlar verildi. 1 Ocak'tan itibaren tüm Papalık görevlileri, yakalarına takacakları bu kartları makinelere okutarak, ofislerine girebilecek. Böylece çalışma saatlerinin yanı sıra, kimin nereye girip, çıktığı da tespit edilmiş olacak. Bununla birlikte, artık sekreterlikte çalışanlar için belgelerin fotokopisini çekmek de zorlaştı. Kim neyin fotokopisini çekecek ve neden çekecek bunu yazılı olarak açıklamak zorunda kalacak. 
 
Papalık binasının 3. kemerinde bulunan, 2 önemli devlet arşivi için de katı kurallar geldi. Çalışanların buradaki belgelere erişimi de artık özel izinlere tabi tutuldu. Arşivde görevli olanların, cep telefonları görüntülü ya da sesli kayıt yapabilecekleri herhangi bir şeyle buraya girmeleri tamamen yasaklandı. 
 
SORUMLULUK, CASUS UZMANI MONSENYÖRDE
 
Bu yeni sistemin sorumluluğu ise, komünizm döneminde Yugoslavya'da dünyaya gelmiş olan, halihazırda Vatikan Gizli Servisi'nin başında bulunan ve zamanla casuslara karşı uzmanlaşan Monsenyör Mitjia Leskovar'a verildi. 
 
Geçtiğimiz Mayıs ayında Vatikan'da 'köstebek' skandalı patlak vermiş, baş uşak Paolo Gabriele tutuklanmıştı. Bir süre sonra ev hapsine alınan Gabriele, 1.5 yıl hapse mahkum edilmişti. Onun ardından Papa'nın yeni özel hizmetlisi ise Sandro Mariotti oldu. Bir önceki yaşananların tekrar etmemesi adına, Mariotti'nin Devlet Sekreterliği'ne bağlı ofislere girişi de yasaklandı.