OBAMA İŞTE BU NEDENLE ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜYOR

OBAMA İŞTE BU NEDENLE ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜYOR

İşte Erdoğan'ı batıda yalnız bırakan 4 neden

Cuma HİKMET

Galler’deki NATO zirvesinde yarın yapılması planlanan Erdoğan, Obama görüşmesi ertelendi. Böylelikle Cumhurbaşkanlığı mazbata sevincinin ardından açıklanan "Obama ile nihayet görüşecek" sevinci Erdoğan ve çevresinde yerini hayal kırıklığına bıraktı.

CNN haberine göre yarın yapılması planlanan Erdoğan, Obama görüşmesi ertelendi. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, görüşmenin neden ertelendiğiyle ilgili açıklama yapmadı.

OBAMA ERDOĞANİLE NEDEN GÖRÜŞMÜYOR

Obama Erdoğan arası 3013 ayında başlayan ve Erdoğan tarafından polis şiddeti ile bastırılan Gezi Oalylarından beri gergin. Gezi olaylarına Erdoğan'ın bakış açısını sık sık eleştiren Beyaz Saray'ın, Erdoğan'ı çeşitli konularda bir kaç kez yalanlaması gerginliğin tuzu biberi oldu. Siyasi gözlemciler ise Obama'nın 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet oeprasyonları ardından ortaya çıkan skandallar konusunda Erdoğan'ın, yeterince aklanmadığını düşünüyor yorumları yapıyor. Amerikan basını sık sık bu konuyu gündeme getiriyor.

BATILI DEVLETLERİN HİÇ BİRİ SICAK DEĞİL

Öte yandan 2013 öncesi tüm dünya liderlerinin büyük ilgi gösterdikleri Erdoğan'ın seçimle Türkiye'nin ilk seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı olmasına rağmen batılı devletlerin liderleri tarafından tıpkı Obama gibi soğuk karşılanmasının tek bir neden bağlı olmadığı ileri sürülüyor. Bazı diplomatik kaynaklar bu soğukluğun düzelmesinin çok zor olabileceği uyarısını yapıyorlar. Dış basın Batı Dünyası ve Erdoğan arasında meydana gelen kopukluğu  şu temel nedenlere bağlıyor

*Gezi olaylarında uygulanan polis şiddeti ve yargı bağımsızlığının ortadan kalkması

*Medya ve gazetecilere uygulanan aşırı baskı ve sansür

*17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonu ardından yargının hukümet kontrölüne alınması

*Erdoğan'ın Ortadoğu ve Arap Baharı krizinde Arap radikaller ile birlikte hareket ederek tüm dünyayı karşısına alması

ERDOĞAN ŞİKAYET ETMİŞTİ

Erdoğan, geçen Temmuz ayında katıldığı bir televizyon programında “Ne yazık ki Obama ile görüşemiyoruz” diyerek ilişkilerin iyi olmadığını dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık’ta gerçekleşecek NATO Zirvesi kapsamında 5 Eylül Cuma günü saat 15.15′te ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceği duyurulmuştu.

NEDENİ BİLİNMİYOR

CNN Türk’teki habere göre, yarın yapılması planlanan Erdoğan, Obama görüşmesi ertelendi. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, görüşmenin neden ertelendiğiyle ilgili açıklama yapmadı.

Erdoğan, geçen Temmuz ayında katıldığı bir televizyon programında “Ne yazık ki Obama ile görüşemiyoruz” diyerek ilişkilerin iyi olmadığını dile getirmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı