Obama Başbakan Erdoğan'a Garanti Vermedi

Obama Başbakan Erdoğan'a Garanti Vermedi

Obama’ya sordular; “Recep Tayyip’i dinliyor musunuz? Obama garanti vermedi.. Sonuç: ABD Başbakan Tayyip Erdoğan'ı dinliyor.

Almanya başta olmak üzere, Türkiye ve bir çok ülkeyi dinlediği ortaya çıkan ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) skandalı, bizzat Başkan Obama'ya soruldu.


Alman ZDF kanalının sorularını yanıtlayan Obama, daha önce Merkel’e dinlememe garantisi verdiğini belirtirken, ilginç bir soruyla da karşı karşıya kaldı. Sunucu Claus Kleber, Başkan Obama’ya, “Türkiye’deki durum şu anda oldukça zor. Sizin gizli servisiniz, Başkakan Erdoğan’ın faaliyetlerini merak ediyordur. Onun görüşme trafiği, sırf başkan istemiyor diye bu sınırların dışında mı kalacak?” diye sordu.

Başbakan Merkel için “garanti veren” Obama, Erdoğan için böyle bir garanti vermezken, “Bizim istihbaratımız dünyadaki her ülkenin amaçlarıyla ilgilenmeyi sürdürecek. Ülke ülke yorumda bulunmayacağım. Başkanlık kararnamesinde de görebileceğiniz gibi sürekli birlikte çalışmalar yaptığımız yakın dost ve müttefiklerimiz var.

ABD Başkanı olarak benim için önemli olan yakın bir işbirliği yaptığımız ülkelerle aramızdaki güveni korumak. Alman istihbaratı ve diğer istihbaratlar da aynını yapıyor” dedi.

Sorunun ise basit bir dinleme sorusundan öte, “Türkiye’nin bazı faaliyetlerine dikkat çekme” yönlü olması da dikkatlerden kaçmadı. Bu faaliyetlerin ise El Kaide’yi destekleme iddiaları, yolsuzluklar, hukuka vurulmak istenen darbeler gibi olduğu sanılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı