Merkel'den kritik Türkiye açıklaması

Merkel'den kritik Türkiye açıklaması

Türkiye'nin Avrupa ilişkileri sürecinde AKP ve Erdoğan politikalarına sürekli destek veren Alman başbakan Angela Merkel'den şaşırtan Türkiye açıklaması

Referandum sürecinde Erdoğan'ın Avrupa'da EVET çalışması yapmak istemesi ile başlayan Türkiye AB gerginliği giderek ciddileşiyor. 

MERKEL ERDOĞAN DESTEĞİ SONA MI ERDİ

Erdoğan'a en başından beri büyük bir destek veren ve Avrupa'nın en güçlü liderleri arasında bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel'den de kritik bir açıklama geldi. Merkel'in yaptığı açıklamada Türkiye'ye yönelik ciddi uyarıların bulunması diplomatik çevrelerde " Merkel Erdoğan'a desteği kesti" yorumlarının yapılmasına neden oldu. 

TÜM KRİZLERDE ARABULUCU OLMUŞTU

Merkel Erdoğan ile Avrupa arasında meydana gelen tüm krizlerde taraf olmaktan çok sorunu giderme rolü oynamıştı. Gözlemciler bu gelişmenin Avrupa'nın Türkiye ile yolları ayırmayı göze almaya başladığına işaret olarak görüyorlar.

İLK KEZ KONUŞTU

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Türkiye'yi siyasi denetim sürecine sokma kararına ilişkin Almanya Şansölyesi Angela Merkel'den ilk açıklama geldi.

İLK KEZ TÜRKİYE Yİ UYARDI

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, "Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) değerlendirmesini göz önünde bulundurmalı" dedi. Merkel, "AB ülkeleri 29 Nisan'daki zirvede Türkiye'yi görüşecek" diye konuştu.

Angela Merkel, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin "Ankara'daki gelişmeler" sebebiyle darbe aldığını söyledi. Oysa Merkel Alman siyasetinde teamüllere aykırı olduğu halde son seçim kampanyaları sırasında Türkiye'de ziyaret ederek büyük bir algı desteği vermiş, bu nedenle de ülkesinde büyük prestij kaybetmişti.

AÇIKLAMANIN ANLAMI NE

Türkiye'nin Avrupa Birliği içerisinde olmasına başta karşı çıkan ancak sonraları giderek "Ayrıcaklı üye" statüsü öneren Merkel 2007 'den sonra sürekli AKP iktidarına destek verme rolü üstlenmişti. Son dönemde ise Erdoğan ile Avrupa birliği arasında yaşanan krizlerde arabulucu rolü oynamış ve tarafları anlaşma zeminine çekmeyi başarmıştı. 

AB KOMİSYONU KARARI ETKİLİ OLDU

AB Komisyonunun aldığı son karar ile Türkiye'yi 14 yıl geriye götürerek denetim sürecine yeniden almasına ise sessiz kalmıştı. uzun süredir Avrupalı Liderler ile bu konuda fikir alışverişinde bulunan Merkel'in son açıklamasının ise Türkiye ve Erdoğan'dan Avrupa'nın umudu kestiği görüşleri hakim olmaya başladı. Komisyen 45 oya karşı 133 oy ile Türkiye aleyhinde karar almıştı.

İlgili Haberler