Merkel Erdoğan Gibi % 42 Aldı Ama Hükumet Zor

Merkel Erdoğan Gibi % 42 Aldı Ama Hükumet Zor

ERDOĞAN GİBİ ODA %42 ALDI AMA HÜKÜMET KURMASI ZOR
 
Almanya'da bugün yapılan genel seçimlerde oy verme işleminin sona ermesiyle açıklanan sandık başı anketlerine göre Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar yüzde 42'la birinci oldu.
 
Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokratlar ise yüzde 4,7'yle, milletvekili çıkarabilmek için gereken yüzde 5'lik barajın biraz altında kalmış görünüyor.

Euro'dan çıkılmasını savunan Almanya için Alternatif Partisi de yüzde 4,9'luk oy oranıyla parlamento dışında kalacak gibi.
 
Yeşiller'in yüzde 8, Sol Parti'nin de yüzde 8,5 oy alacağı tahmin ediliyor. Almanya'da sandıklar kapanır kapanmaz açıklanan sandık başı anketleri genelde seçim sonuçlarıyla ilgili çok net bir resim ortaya koyuyor.
Kesin sonuçların ise, önümüzdeki saatlerde ortaya çıkması bekleniyor.

BU OYU TÜRKİYE DE ALSA DİREK İKTİDARDI
 
Bu sonuçlarla Merkel'in mevcut koalisyon hükümetiyle yola devam etmesi zor. Hür Demokratlar sandık başı anketlerinin gösterdiği gibi parlamento dışında kalırsa, Merkel çok büyük ihtimalle başlıca rakibi Sosyal 
 
Demokratlar'la bir 'büyük koalisyon' hükümeti kurmak için müzakere etmek zorunda kalacak.
 
TÜRKİYE KÖKENLİ ADAYLAR
 
Almanya'daki seçimlere Türkiye kökenli 60'dan fazla aday katılıyor. En fazla Türkiye kökenli adayı Yeşiller, Sol Parti ve SPD gösteriyor.
 
Deutsche Welle Türkçe Servisi'nin derlediği kamuoyu yoklamalarına göre seçilmeleri olası görünen adaylar şunlar; SPD'den Aydan Özoğuz, Ülker Radziwill ve Metin Hakverdi; Yesiller'den Cem Özdemir, Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu; Sol Parti'den Sevim Dağdelen; CDU'dan Cemile Yusuf. Aydan Özoğuz, Cem Özdemir, Ekin Deligöz ve Sevim Dağdelen bir önceki dönemde de Federal Meclis'te milletvekiliydi.
 
SPD'nin Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz bu göreve getirilen ilk Türkiye kökenli Alman vatandaşı.
Cemile Yusuf'sa Türkiye kökenli ilk Hristiyan Demokrat aday.
 
Bu seçimlerde ilk kez kurucuları ve adaylarının kökenleri nedeniyle kamuoyunda bir Türk partisi olarak görülen BIG (Yenilik ve Adalet için Birlik) partisi de dört ayrı eyalette seçime giriyor. BBC