Mahkemeden Zarrab'a çok zor sorular

Mahkemeden Zarrab'a çok zor sorular

Bu gün duruşmaya çıkacak olan Rıza Zarrab'ın bu sorulara vereceği yanıt çok önemli.

 

ZOR SORULAR

ABD'de yargılanması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok rahatsız eden İran aslıllı iş adamı Rıza Zarrab bu gün yine hakim karşısına çıkacak. Zarrab ve avukatlarına iletilen sorular ise Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. 

SAVCILĞIN BİLDİKLERİNE ÖNEMLİ DAYANAK OLACAK

ABD hukuk sistemini bilenlerin yorumları ise, Yargıç Berman'ın hazırladığı bu soruların sıradan olmadığı, savcılığın elinde henüz açıklanmamış bilgilerin altyapısı olma özelliği taşıdığı şeklinde. Razzab ve avukatlarının bu sorulara verdikleri yanıtlar ise iddianamenin belkemiğini oluşturan esaslar için sağlam dayanklar olacaktır deniliyor.

TÜRK YETKİLİLERİN DİREK İŞ YAPIPI YAPMADIĞI SORULDU.

Yargıç Berman, hakkında 50 milyon dolar, 75 yıl da hapis cezası istenen Sarraf'ın avukatlarına ve başsavcılık makamından "Amerikalı ya da Türk yetkililerin Zarrab ile direk olarak ya da Zarrab'a bağlı kuruluşlarla iş yapıp yapmadıklarını, bunun yanıtı 'evet' ise kimin, nasıl iş yaptığı" sorularına yanıt istedi.

BU AVUKATLARIN PARASINI KİM ÖDÜYOR

Yargıç Berman, Sarraf'ın savunma ekibine kattığı avukatlar eski New York Belediye Başkanı Rudolp Giuliani ile eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey'nin paralarını kimin ödediğinin de açığa kavuşmasını istedi. Berman, 'Paraları İran'mı, Halk Bankası mı, Türkiye mi ödüyor? Kim ödüyor' diye sordu ve bunun açıklığa kavuşturulmasını istedi.

AVUKATLARIN TÜRKİYE GEZİSİ

Sarraf davası ile ilgili olarak, avukatlar Giuliani ve Mukasey'nin Türkiye'ye yaptıkları geziyi de sorgulayan Berman, 'Bu görüşmelerin Zarrab için dava sürecinde bir ayrıcalık yaratıp yaratmayacağını' sordu ve bu konunun da açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Berman, ayrıca Giuliani'nin başdanışman olarak hizmet verdiği Greenberg Traurig firmasının, ABD'de Türkiye Cumhuriyeti'nin temsilciliğini yapmasının gerçek bir çıkar çatışması olup olmadığını sorgulayarak, 'Bundan vazgeçilemez mi' sorusunu taraflara iletti. 

TÜRK AMERİKAN İLİŞKİLERİ İÇİN SORUN YARATACAK MI ?

Yargıç Berman, Giuliani ve Mukasey'nin, Türk-Amerikan ilişkileri için devreye girmesinin, Sarraf için olumsuz bir durum yaratıp yaratmayacağın da tartışılacağını belirtti.

New York Metropolitan Cezaevi'nde tutuklu bulunan Sarraf, bugün Türkiye saati ile 21:00'da yargıç karşısına çıkacak.

İlgili Haberler