Kılıçdaroğlu ' Anket ' sonuçlarını açıkladı

Kılıçdaroğlu ' Anket ' sonuçlarını açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik ve Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

 
HAYIR ÇADIRI ZİYARETİ

Erdoğan'ın Sarıyer'de 'hayır' çadırını ziyareti ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kullandığı dil Cumhurbaşkanı'na yakışmıyor' dedi.

AÇIKLAMANIN AYRINTILARI ŞÖYLE SÜRÜYOR

- Cumhurbaşkanlığı makamı bu toplumun ortak değeridir. Makamı ortak değer olarak kabul etmemiz lazım. Cumhurbaşkanlığı da ‘tarafsızlığı’ nedeniyle bizim ortak değerimiz olmak zorundadır. O makama oturan kişinin Türkiye’nin 80 milyonunu kucakladığını, tarafsızlığıyla bunu kanıtladığı sürece makamını yüceltmiş olur.
- Bizim vatandaşımız özel bir yeteneğe sahiptir. Keşke burada sayın Yıldırım ve Erdoğan'ın da yeri olsaydı. Onların beğendiği gazeteciler olsaydı. Hiçbir tartışmadan kaçınmıyorum.

"BANA ULAŞAN ANKETLERDE 'HAYIR' ÖNDE"

- Bir anket çalışması yaptırmadık. Ama çok sayıda anket geliyor. Bazı yabancı kuruluşlar anket yapıyorlar. Onların sonuçları geliyor. Anket firmalarının sonuçları geliyor. Bana ulaşan sonuçlara göre ‘HAYIR’ oyları önde.

"EN ÇOK ZORLANDIĞIMIZ SORU..."

- En çok zorlandığımız soru şu; memleketin bu kadar sorunu var. Taksiciler soruyor; biz sigorta paramızı ödeyecek kadar bile para kazanamıyoruz. Ekonomide ciddi kırılmalar var. Bu kadar sorun varken bunları çözmezdeken neden referandumu getirdiniz. Türkiye’nin acil ihtiyacı anayasa değişikliği değilki!
- Türkiye’nin acil ihtiyacı anayasa değişikliği değil ki. Getirilen 18 madde içinde darbeyi engelleyecek hüküm yok. Asıl sorunu 2010 referandumu ile yarattılar.
Çift başlılıkla hiç alakası yok. Aslında anayasa değişikliğiyle çift başlılık gelecek.

- El Bab'a gidelim. Güzel, buna kim karar verecek. Genelkurmay'ın var, Meclis'in var, Savunma Bakanlığı'n var. Herkes fikrini söyle karar verilri. 1 kişiye devklet teslim edilir mi? 

- Osmanlı'da bile bir kişiye devlet emanet edilmiyor. Sadrazam var. Veziler var. Hepsi birer bakan konumunda. Siz hepsini kaldırıyorsunuz tek bir kişiye emanet ediyorsunuz olmaz.

"SARAY'A GİTTİĞİMDE ŞUNLARI SÖYLEDİM..."

- Ben 15 Temmuz'dan sonra Saray'a gittiğimde Binali ve Devlet Bey'e şunları söyledim. Ben bir daire başkanıyken hükümet önümüze kanun tasarısı koyduğu zaman bir çıkar o kanun tasarısının hangi maddelerinin doğru hangisinin yanlış olduğunu anlatırdık. 

- Devlette liyakat 
bitirilirse her şey iflas eder. Bir siyasetçi "Ben her şeyi biliyorum" diyebilir mi? Diyemez. İş bölümüne giden ülkeler gelişmiş ülkelerdir.

FESİH KONUSU

Ben sayın Cumhurbaşkanı’nın istifa etmesini istemem. İkimiz de hukukçu değiliz ama ben vergi hukukunu çok iyi bilirim. Fesih nedir ne değildir çok iyi bilirim. Yorum yapmaya gerek yok TDK’nın sözlüğüne bakıyoruz. Fesih; parlamentonun feshi demektir. Bir Anayasa hakimi diyor ki: Fesih, Meclis’in kendi iradesi dışında, görev süresi dolmadan görevine son verilmesidir. Fesih budur. Dolayısıyla fesih yetkisi vardır. 

Milyonlarca vatandaşın seçip parlamentoya yolladı vekillerin iradesini yok sayıp, bir kişiye ‘gel vatandaş seçime’ git denilebilir mi? Halkın seçtiği parlamentoyu niye erken seçime götürüyorsun? 550 milletvekilinin bir kişinin iradesiyle görevine son verilmesine ben karşıyım. Mustafa Kemal’e de aynı şey teklif edilmiştir fakat kendisi kabul etmedi. Mevcut anayasada da var bu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söylüyor bunu 9 Ocak’ta. Şunu söyleyebilir Erdoğan, ‘Kılıçdaroğlu sen hukuk mu okudun’ tabii diyebilirsin. Ama bunu söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. MHP Milletvekili Mehmet Parsak da söylüyor bunu. Burhan Kuzu’nun böyle dünya kadar örneği var. Şimdi merak ediyorum, şimdi Cumhurbaşkanı görevinden ayrılacak mı? Şimdi ayrılmasını istemem. Fakat Kılıçdaroğlu bir şey söylüyorsa en az 50 yere sorsun. Biz ağzımızdan çıkan sözleri araştırarak, tartarak söylüyoruz. Görev süresi dolmadan sen Meclis’i seçime götürüyorsan feshetmiş oluyorsun.

"Evet çıkarsa vebali ağır olur"

Evet'in vebali çok ağırdır. Bütün vatandaşlarıma söylüyorum. 80 milyonu tek bir kişiye emanet ediyorsunuz. Yabancı sermaye Türkiye'ye gelmez. Hiç kimsenin can ve mal güvenliği olmaz. Tek bir kişiye OHAL yetkisi veriyorsunuz. Annelere hep şunu söylüyorum: Freni olmayan bir otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz?

"Evet çıkmaz"

Hiç Evet'i düşünmeyin, Evet çıkmaz. Türkiye nereye gititği belli olmayan bir sürecin içine sokulur. Bir insanın hatasını bütün Türkiye öder. Bizim bütün siyasi planımız, demokrasi kazansın.

"AB, 'Evet' çıkmasını istiyor"

Avrupalı Türkiye ile sağlıklı karar almıyor. AB'nin Türkiye'deki referanduma dahil olmasını doğru bulmuyorum. Avrupa Evet'e destek veriyor, Türkiye karışsın, büyümesin istiyorlar, kimse güçlü Türkiye istemiyor. Niye tam üyelik konusunda bize çifte standart uyguluyorlar. Evet çıksın diye yapıyorlar, amaçları Türkiye karışsın. Hollanda ile kavga ettiler. Kimin işine yaradı. Hollanda Başbakanı kazandı. Kim kaybetti? Hollanda ve Almanya'daki Türkler kaybetti. Kavgadan Hollanda'nın başbakanı kazandı. Suriye'de kim kaybetti? Türkmenler ve Türkiye. Sağ gösterip sol vururlar. Serbest vize vereceklerdi değil mi? Neden vermiyorlar? İsrail, ezanı yasakladı. Niye tepki göstermiyorlar? Niye 'Ey İsrail' demiyorlar? AB, uçuşlarda cihaz yasaklaması getirdi. Neden 'Ey AB...'demiyorlar? Neden PYD'ye destek veren Putin'e karşı çıkmıyorlar? 'Ey Kılıçdaroğlu' diyorlar. Bir tek düşman beni buldular.

İlgili Haberler