Irak'tan çok sert Türkiye açıklaması

Irak'tan çok sert Türkiye açıklaması

Avrupa ve körfezde çıkan krizde Katar'ı desteklememiz nedeni ile yaşanan gerginliklere Irak'ın ekleneceğine dair gelişmeler yaşanıyor.

Yapılan referandum sonrası partili cumhurbaşkanı olma isteği yerine gelen AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan o tarihten sonra kendisini dış dünya ile ilişkileri daha fazla bozulan bir gündemin içerisinde buldu. 

DIŞ DÜNYADA BÜYÜK YALNIZLIK

Referandum propogandası yapma isteği ile başlayan Avrupa krizi gazeteci ve yabancı uyruklu aktivist tutuklamaları sonrası giderek ağırlaşmaya başladı. Peşinden körfez ülkleri arasında çıkan Katar krizi ile bir çok Arap ülkesi ile arası bozulan Türkiye'nin yeni bir krizi daha başlamak üzere.

IRAK'TAN SERT MESAJLAR

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el Maliki Türkiye hakkında tepki çeken açıklamalarda bulundu. Maliki, "Türkler, Musul'u Türk (kenti) yapmaya çalışıyor. Bu hayaller, Türkiye'nin bu hırsları…" ifadelerini kullandı. Kürdistan'ın Irak'tan ayrılması tartışması ile ilgili de konuşan Maliki, "Kürdistan hukuki ve anayasal anlamda bağımsız bir devlet olamaz" dedi.

HAYALLER İÇİN ÇOK GÜÇSÜZLER

Rus haber sitesi Sputnik'e konuşan Irak eski Başbakanı ve Cumhurbaşkan Yardımcısı Nuri el Maliki, "Türkler, Musul'u Türk (kenti) yapmaya çalışıyor. Bu hayaller, Türkiye'nin bu hırsları… Musul dediklerinde aynı zamanda Erbil, Kerkük ve Süleymaniye de diyorlar. Bu hayalleri gerçekleştirmek için çok güçsüzler" dedi.

"KENDİ KADERLERİNİ BELİRLEMEK İÇİN HER GÜN HAKLARI YOK"

Maliki “Kürdistan hukuki anlamda da anayasal anlamda da bağımsız bir devlet olamaz. Kürtler,  anayasa referandumunda verdikleri oylarla kendi kaderini belirlediler de Irak’ın federal bir devlet olduğuna karar verdiler. Kendi kaderlerini belirlemek için her gün hakları yok. Belki referandum gerçekleştirilebilir, ancak Kürdistan ayrılamaz” ifadelerini kullandı.

Özerk statüdeki IKBY, Irak’tan ayrılmak için 25 Eylül’de referandum düzenlemeyi planlıyor.

İlgili Haberler