Hakan Fidan'ın ' Darbe Gecesi ' nerede olduğu ortaya çıktı

Hakan Fidan'ın ' Darbe Gecesi ' nerede olduğu ortaya çıktı

TBMM'nin Darbe Araştırma Komisyonuna MİT'in verdiği 36 sayfalık raporda çok ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

Milli İstihbarat Teşkilatı, Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nca yöneltilen soruları yanıtladığı 36 sayfalık metinde 15 Temmuz günü ne olup bittiğini de anlattı.

HAKAN FİDAN SURİYELİ MUHALİFLE GÖRÜŞMEYE GİTMİŞ

En dikkat çekici ayrıntı, Ankara’da darbe hazırlığı yapıldığı saatlerde ‘teyit’ gelmemesi üzerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Suriyeli bir "muhalifle" görüşmeye gitmesi.

MİT’in Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nca yöneltilen soruları, 36 sayfalık bir metinle yanıtladığı ortaya çıkmıştı.

DEVLETİN AJANSININ AKTARDIĞI BİLGİYE GÖRE

“MİT tarafından daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda, FETÖ/PDY’nin darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte, TSK bünyesinde istihbarat toplanamadığından, darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata daha önceden ulaşılamamıştır.

15 Temmuz 2016 tarihinde saat 14.20 sularında Teşkilat Karargahı’na gelen ve Teşkilatımızla daha önce teması bulunmaması nedeniyle gerekli güvenlik prosedüründen (kimlik teyidi, arşiv taraması gibi) geçirilmesi akabinde saat 15.30 sularında görüşülen bir şahıs tarafından; ‘Kara Havacılık Okulunda görevli bazı şahıslarca MİT Müsteşarına saldırı yapılacağı’ yönünde teyide muhtaç ham bilgiler verilmiştir. 
SIRALI AMİRLERE BİLGİ ARZ EDİLDİ

Bunun üzerine söz konusu hususlar, önemine binaen ivedi şekilde sıralı amirlere arz edilmiştir.

Müsteşarın konunun detaylandırılmasına ilişkin talimatı çerçevesinde Karargah bünyesindeki çalışmalar devam ederken, eş zamanlı olarak önce saat 16.20’de Müsteşar tarafından Genelkurmay İkinci Başkanı aranmış ve ihbar hakkında bilgi verilmiştir. 

Saat 16.40 sularında Genelkurmay Başkanı, Müsteşar’ı aramıştır. Müsteşar, detaylı şifahi bilgi vermesi için ilgili Müsteşar Yardımcısını, Genelkurmay İkinci 
DAVET GENELKURMAY'DAN GELMİŞ

Başkanına göndermiştir. Daha sonra Müsteşar, Genelkurmay Başkanından gelen davet üzerine saat 18.00 civarında Genelkurmay Karargahına gitmiştir. Genelkurmay Başkanı, ihbarın doğruluğunu araştırmak/ihbarı teyit tekzip etmek ve gerekli tedbirleri almak üzere Kara Kuvvetleri Komutanını ivedi olarak görevlendirmiştir. Genelkurmay Başkanı, Kara Havacılık Okulu’ndaki kontroller sonuçlanana kadar ülke genelinde hava araçlarının uçuşunun yasaklanması için Genelkurmay Harekat Merkezi’ne emir vermiştir. 

ASKERİ HAREKETLİLİĞİN DURDURULMASI EMRİ

Ayrıca Ankara Garnizon Komutanını arayarak, Ankara’da askeri birlik hareketliliğinin ikinci bir emre kadar durdurulması talimatını vermiştir.

Bu esnada, Müsteşara yönelik saldırı ihbarı teyit ve tekzip edilmemiş olmasına rağmen gelişmelerin bildirilmesi amacıyla Müsteşar tarafından, Cumhurbaşkanının Koruma Müdürü aranmış ve Cumhurbaşkanının müsait olmadığının öğrenilmesi üzerine, Koruma Müdürüne bir anormallik olup olmadığı ve muhtemel tehditlere karşı hazırlıklarının bulunup bulunmadığı sorulmuştur. 
KORUMA MÜDÜRÜ NE YANIT VERDİ

Koruma Müdürünün, herhangi bir anormallik olmadığı ve güvenlik tedbirlerinin yerinde olduğu yönündeki ifadesi üzerine Müsteşar, Genelkurmay Başkanının makamında Kara Kuvvetleri Komutanından haber gelmesini beklemeye devam etmiştir.

SURİYELİ MUHALİF İLE GÖRÜŞMEYE GİTTİ

Kara Kuvvetleri Komutanından saldırı ihbarının teyidine yönelik herhangi bir haber gelmemesi üzerine Müsteşar, saat 20.30’da MİT Karargâhında Suriye Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Muaz Hatip ile olan randevusu nedeniyle, saat 20.20’de Genelkurmay Karargahından ayrılmıştır.

Örgüt mensuplarınca daha sonra verilen ifadelerde; ‘MİT Müsteşarının Genelkurmay Karargâhına gelmesi ve akabinde Genelkurmay Başkanı tarafından tüm askeri uçuşlar ile Ankara Garnizonundaki askeri intikallerin ikinci bir emre kadar durdurulması üzerine darbe girişiminin başlama zamanının, 16 Temmuz 2016 saat 03.00’den, 15 Temmuz 2016 saat 20.30 civarına alındığı’ belirtilmiştir.”

15 BİNDEN FAZLA İHBAR

Raporda darbe girişimi başladığında Başbakan Binali Yıldırım’ın onayıyla Ankara hava sahasının tüm uçuşlara kapatılmasının ardından, hava savunma füzeleri kullanıldığı, akabinde, savaş uçakları ve helikopterlerin, stratejik kuruluş ve tesisler üzerindeki uçuş sayılarında belirgin bir azalma meydana geldiği de ifade edildi.

DİĞER ÜLKELERE BİLGİ VERİLDİ

Ayrıca darbe girişimi süresince MİT müsteşarı tarafından diğer ülkelerdeki muhataplarla temaslar kurularak, kalkışmanın bir darbe girişimi olduğunun belirtildiği, böylece uluslararası alanda, kalkışma karşıtı açıklamalar yapılmasına katkı sağlandığı kaydedildi.

Metinde, MİT’e 15 Temmuz 2016-31 Aralık 2016 arasında, 13 bin 739’u internet sitesi üzerinden olmak üzere 15 binden fazla ihbar yapıldığı bilgisi de aktarıldı."

İlgili Haberler