GÜNEY KORE'DE 477 YOLCUSU OLAN  GEMİ BATTI

GÜNEY KORE'DE 477 YOLCUSU OLAN GEMİ BATTI

Güney Kore medyası, kurtulanların aniden "büyük bir gümbürtü' duyduğu, dolayısıyla binlerce tonluk feribotun sualtı kayalığına çarpmış ola...

Güney Kore açıklarında içinde 477 yolcu bulunan bir gemi battı.
Yolcu gemisi, ülkenin kuzeydoğusundaki İnçon (Incheon) limanından güneydeki Jeju adasına öğrencileri taşıyordu.
Havanın kararmasının ardından arama çalışmalarına projektörler ve işaret fişekleri yardımıyla devam ediliyor. Kurtarılanlar ise yakındaki bir adaya götürülüyor.
Son verilere göre olayda 6 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Ölü sayısı 4'e çıkarken, akşam saatleriyle birlikte karanlığın çöktüğü kaza bölgesinde 280kişinin akıbeti belirsizliğini koruyor. 

Arama kurtarma bölgesinde 72 gemi ve 18 helikopter görev yapıyor. 

Güney Kore Güvenlik ve Kamu İdaresi Bakan Yardımcısı Lee Kyung-ok, karaya oturan ve yan yatarak büyük oranda suya gömülen gemideki yolcu sayısıyla ilgili ilk hesaplamanın hatalı olduğunu, kurtarılan bazı yolcuların mükerrer sayıldığını söyledi. Kazada iki kişinin cesedinin bulunduğunu kaydeden Lee, yerel saatle 16.30 (TSİ 10.30) itibariyle 164 kişinin kurtarıldığını, 293 kişinin ise kayıp durumunda olduğunu bildirdi. Bakan yardımcısı, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere aralarında dalgıçların da yer aldığı 350 kişilik profesyonel kurtarma ekibinin bölgeye gönderildiğini belirtti. 

Sahil Güvenlik yetkilileri, ölen iki kişinin lise öğrencisi bir erkek ile mürettebattan 22 yaşında bir kadın olduğunu belirtti. 

Korean Herald gazetesiyse, akşam saatleri itibariyle ölü sayısının 4'e yükseldiğini, 291 kişinin akıbetinin ise halen belirsiz olduğunu bildirdi. 

Salı gecesi ülkenin batısındaki Incheon limanından demir alan SEWOL isimli 6325 tonluk dev feribot, Kore yarımadasının kuzeybatı açıklarındaki Jindo Adası civarında yerel saatle 11.30'da yan yatarak suya gömüldü. 

The Korean Herald gazetesinin sahil güvenlik yetkililerine dayanarak verdiği bilgiye göre, gemide 325'i lise öğrencisi ve 15'i öğretmen olmak üzere 429 yolcu ile 30 mürettebat bulunmaktaydı. 

Akşam saatleri itibariyle facianın meydana geldiği deniz sahasında aralarında askeri ve sivil deniz araçlarının da bulunduğu irili ufaklı 72 gemi ile 18 helikopter arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. 

NEDEN BATTI?

Güney Kore medyası, kurtulanların aniden "büyük bir gümbürtü' duyduğu, dolayısıyla binlerce tonluk feribotun sualtı kayalığına çarpmış olabileceği yorumlarına yer verdi. İngilizce yayımlanan Korean Times gazetesi, kaza bölgesi ve çevresinde kayalıkların bulunduğunu, geminin rotasından çıkarak söz konusu alana girmiş olabileceğini belirtti. Gazete, gemicilik uzmanlarına dayanarak, çoğunlukla küçük ölçekli gemilerin bu bölgeyi geçiş güzergahı olarak kullandığına işaret etti. Buna karşın, 900 yolcu kapasiteli geminin sahibi olan şirket, rotadan sapma iddialarını reddeden açıklama yayımladı.

"O ANONS CAN KAYBINI ARTTIRABİLİR"

Yonhap haber ajansına konuşan bir yolcu ise, geminin büyük bir gürültüyle sarsılması ardından kaptanın yaptığı anonsla, yolculardan yerlerinde kalmalarını istediğini ancak, feribotun kısa süre sonra su alarak hızla yan yatmaya başladığını iddia etti.

"HEPSİ AYNI OKULDAN"

Güney Koreli yetkililere göre, bu sabah saatlerinde kaza yapan gemide 325'i lise öğrencisi ve 15'i öğretmen olmak üzere 429 yolcu ile 30 mürettebat bulunuyordu. Yan yatarak batan gemideki 325 öğrencinin tamamının ise, Ansan kentindeki Danwon Lisesi'nde okuduğu belirtildi.

TURİSTİK ADAYA GİDİYORDU

Salı gecesi ülkenin batısındaki İncheon limanından demir alan SEWOL isimli 6325 tonluk dev feribot, Kore yarımadasının kuzeybatı açıklarındaki Jindo adası civarında battı. Gemi, popüler turistik destinasyonlardan Jecu Adasına yol almaktaydı.

72 GEMİ VE 18 HELİKOPTER

Akşam saatleri itibariyle facianın meydana geldiği deniz sahasında aralarında askeri ve sivil deniz araçlarının da bulunduğu irili ufaklı 72 gemi ile 18 helikopter arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

KURTARMA ÇALIŞMALARINDAN GÖRÜNTÜLER

Kaynak:Haber Kaynağı