Faşizme Karşı Ayağa kalktılar

Faşizme Karşı Ayağa kalktılar

KOMŞU DA FAŞİZME KARŞI AYAKLANDI
 
Yunanistan’da sosyalist rap şarkıcısı Pavlos Fryssas’ın Altın Şafak üyesi faşistlerce bıçaklanarak katledilmesi sonucu faşizme karşı öfke sokaklara taştı
 
Yunanistan’da faşist Altın Şafak Partisi’nin sosyalistlere yönelik saldırılarına bir yenisi eklenmiş, sosyalist rap şarkıcısı Pavlos Fryssas, maç izlediği bir barın çıkışında faşistlerce bıçaklanarak katledilmişti. Fryssas’ın katledilmesi, ülkede Altın Şafak faşizmine karşı yükselen öfkenin sokaklara taşmasına yol açtı.

FRAYSSAS'IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ YERE AKIN
 
Ana muhalefetteki sol çatı partisi Syriza’nın bileşenleri başta olmak üzere gençlik örgütlerinin çağrısıyla Atina başta olmak üzere ülkenin pek çok kentinde on binlerce kişi sokaklara çıktı. Yapılan eylemlerde faşizme karşı mücadelenin sokakta yürütüleceğine yönelik vurgular yapılırken, ülke tarihinde yürütülen mücadeleye de atıflar yapıldı, Fryssas’ın hesabının sorulacağı haykırıldı.
 
ÇATIŞMA HER YERDE
 
Cinayetin işlendiği Keratsini bölgesi en kitlesel eylemlere sahne oldu. Cinayet sırasında polisin olay yerinde olmasına karşın herhangi bir müdahalede bulunmamasına duyulan öfke ile polis karakoluna bir yürüyüş düzenlendi. Karakolun önüne gelen binlerce kişi taşlarla ve molotof kokteylleriyle karakola saldırdı. Polisin kitleyi gaz bombalarıyla dağıtmaya çalışması üzerine büyük çatışmalar çıktı. Saatler süren çatışmalarda 10′u polis 18 kişi yaralandı. 41 kişi de gözaltına alındı.
 
Selanik, Patras, Larissa, İskeçe ve Girit’teki eylemlerde de çatışmalar çıktı. Binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen eylemlerde hükümetin faşizmin gelişimine sebep olan politikalarına ve katillerden hesap soramamasına da tepki gösterildi. Çatışmalar sonucunda ülke genelinde gözaltına alınanların sayısı yüzü geçti.
ALTIN ŞAFAK KAPATILSIN
 
Altın Şafak’ın önü alınamayan saldırı ve cinayetleri ülke içinde ve dışında da tepkilere neden oldu. Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Yunanistan hükümetinden Altın Şafak’ın yasaklanmasını talep etti. Swoboda, “Avrupa on yıllarca faşizm belasını çekti. Faşizme karşı verilen mücadeleler verildi. Bunlar unutulmamalı” açıklamasında bulundu.
 
Uluslararası Af Örgütü de benzer olayların yaşanmasını önlemek için partinin kapatılması dahil bir dizi önlem alınmasını istedi.
ALTIN ŞAFAK SUÇ ÖRGÜTÜDÜR
 
Partinin kapatılması hükümet nezdinde de dillendirildi. Başbakan Antonis Samaras, Altın Şafak’ın kapatılması taleplerinin gerekçesiz olmadığına dikkat çekti ve suçların engellenmesi için bir dizi önlem alacaklarını duyurdu. Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos ise daha sert konuştu: “Altın Şafak bir suç örgütüdür. Önceliği şiddettir. Suç örgütü olarak görülerek davranılmalıdır”