Erdoğan'ın ' Vizesiz Avrupa ' sözleşmesi ne olacak

Erdoğan'ın ' Vizesiz Avrupa ' sözleşmesi ne olacak

Bu gün Türk Lirası karşısında EURO'ya tarihi rekor kırdıran AB Parlamentosunun Türkiye kararı krizin ekonomik alarmı oldu.

3.5 yıl önce Erdoğan geri kabul ve vize muafiyatine ilişkin protokol imzalandığında 3-3.5 yıl içinde vizesiz Avrupa seyahati müjdesi vermişti. Bugün AP: müzakereler dondurulsun kararı çıktı.


İktidara geldiğinde reform vaatleri ve Avrupa Demokrasisini benimseme görüğntüleri çizerek Türkiye'de ve dünyada büyük bir ilgi ve destek gören AKP iktidarının hemen hemen tüm politikaları çökmüş durumda. Konuyla ilgili cumhuriyette tyer alan bir analizi naklediyoruz.

VİZESİZ AVRUPA VAADİNDEN BU GÜNLERE

Aralık 2013'te imzalanan ve vize muafiyetine ilişkin protokolün ardından Tayyip Erdoğan;“3-3,5 yıllık sürecin sonunda vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz” açıklamasını yapmıştı. Erdoğan'ın taahhüt ettiği o 3.5 yıllık süre geçti. Gelinen nokta ise; AB ile müzakerelerin dondurulmasına ilişkin rapor Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildi....

SADECE 3 YIL ÖNCE BUNLARI SÖYLEMİŞTİ

Aralık 2016'da Türkiye ve AB arasında “Vize Serbestisi Diyalogu Mutabakat Metni” ve “Geri Kabul Anlaşması”nı  imzalandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, “3-3,5 yıllık sürecin sonunda vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz” açıklamasını yaptı.

İŞTE O GÜNLERDE YAPTIĞI AÇIKLAMA

"Türkiye - Ab arasında yeni bir süreç başlıyor"

"Hükümetimizin iş başına gelmesiyle yeni bir süreç başlamıştı. 17 Aralık 2004 ve 3 Ekim 2005 tarihleri. Aynı şekilde çok önemli dönüm noktalarını teşkil etti. Bugün de tıpkı bu tarihler gibi hem bir milat özelliğini taşıyor hem de Türkiye – AB ilişkilerinde yeni bir süreç başlıyor."

VİZESİZ GİDİP GELECEKSİNİZ

"Bugün attığımız karşılıklı imzalarla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımıza vizesiz seyahat başlıyor. Bir yol haritası üzerinde mutabık kalındı. Türkiye Geri Kabul Anlaşmasını imzaladı. Üç, üç buçuk yıl gibi bir sürede vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak. AB ile vizeler kalktığında kimsenin endişesi olmasın, en küçük bir sorun yaşanmayacaktır. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz”

 BU GÜN GELİNEN ACI DURUM

Erdoğan'In o açıklamasının üzerinden tam 3.5 yıl geçti... Ve bugün... Avrupa Parlamentosu Türkiye ile yürütülen müzakarelerin durudurulmasına ilişkin Türkiye raportörü Kati Piri'nin hazırladığı raporu 477 parlamenterin evet oyuyla görüşmeyi kabul etti 64 parlamenter ise müzakerelerin devam etmesi yönünde oy kullandı.

SON DURUMA NE TEPKİ VERİLDİ

AKP Cephesi konuya ilşkin jet bir yanıt verdi. Yanıtın verilme hızından bu sonucu bekledikleri anlaşıldı. Verilen yanıt ise çok ilginçti. AB Parlementosunun kararı için " Bu kararı tanımıyoruz. " denildi. Gelişmeler merakla bekleniyor.

İlgili Haberler