El Tayyip: 'Tatlısı dahi en acıdır'

El Tayyip: 'Tatlısı dahi en acıdır'

Mısır'da darbe açıklamasının yapıldığı kürsüye yönetime el koyduklarını belirten general Sisi'den hemen sonra El Ezher Şeyhi El Tayyip çıktı.

Demokrasi kazanacak mı? Gün boyunca dünyada bu sorunun cevabı beklendi, gözler Mısır'dan, Kahire'deki meydanlardan hiç ayrılmadı.. Darbe açıklamasını ise saat 22:00 sıralarında Milli Savunma Bakanı Abdülfettah Es Sisi yaptı. Darbe kürsüsüne gelen ikinci isim ise El Ezher Şeyhi Ahmed El Tayyip oldu. Fıkıh kaidesi uyarınca erken seçimi desteklediğini belirten Tayyib, "Mısır şimdi iki seçenekle karşı karşıyadır, tatlısı dahi acıdır”dedi. 
Konuşmasına Mısır halkını selamlayarak başlayan ve ve dua ederek bitiren Tayyip özetle şunları söyledi:
“Büyük Mısır halkı Selamun aleyküm. Toplantıda net bir şekilde belli oldu ki, iki seçenek Mısır’ın önündedir; şimdi en tatlısı dahi acıdır ve en tehlikelisi Mısır'da halkın çatışmasıdır ve toprağına temiz kanların akmasıdır. O yüzden ve islam şeriatı yasasına dayanarak Mısır halkını bu politik çıkmazdan çıkarmak için daha az zararlı seçeneği seçmek dini vecibedir. Rejime karşı çıkanlarla, rejimin devam etmesini talep eden iki taraf ödün vermek istemiyor, sözünden geri adım atmıyor. Tüm bunlardan dolayı toplantıda alınan kararı destekledim; O da erken başkanlık seçimlerinin yapılmasıdır ve
Yüce Mısır yargısı ile silahlı kuvvetleri ve polisinin şeffaflığının teminatını verebileceği seçim sandığına gidilmesidir. Allah'tan dileğim bu seçenek, bu görüş ve planla aynı topraklarda yaşayan iki farklı görüşlü grubun uzlaşması sağlanır”
Tayyip'ten sonra ise Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği Tovadoros, liberal ve sol partilerin oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi sözcüsü, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanlığı döneminde dünyanın tanıdığı Baradey aynı kürsüyü paylaştı.