Ekmekte "GDO" skandalına açıklama

Ekmekte "GDO" skandalına açıklama

Bir kaç gündür medyada yer alan "ekmekte GDO" söylentileri üzerine bakanlık yazılı bir açıklama yaptı.

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapıldığını belirterek, "Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. 

EKMEKTE GDO SKANDALINA GECİKEN YANIT

İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bugün gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır" dedi.

YAZILI AÇIKLAMA

Bakan Çelik, ekmek konusunda basında yer alan haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'deki gıdalarda GDO kullanımının kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, bugün gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alındığını ve en kısa zamanda laboratuar sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik'in açıklaması şöyle: 

6 BİN 600 PERSONEL İLE DENETİM

"Gıda arzı kadar güvenirliliği de son derece önemli bir konudur. Bakanlık olarak 6 bin 600 personelle sürekli gıda denetimleri yapıyoruz. 2016 ve 2017 yıllarında 1 milyon 50 bine yakın gıda denetimi gerçekleştirdik. Bunların sonucunda 15 bin 600 denetimde çeşitli uygunsuzluklar tespit edilmiştir. 

SADECE CEZA MI KESİLDİ

Bu uygunsuzluklardan dolayı 75 milyon TL para cezası kesilmiştir. Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere pek çok ülkede Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) kullanımı belli ölçülerde serbesttir. Buna karşın ülkemizde gıdalarda GDO kullanımı kesinlikle yasaktır. Aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. 


SOYA ETİ KIYMASINDA GDO ÇIKTI

Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapmış bulunuyoruz. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu arada, 2016 ve 2017 yıllarında Adana'da 29 GDO denetimi yapılmıştır. Bunlardan, sadece birinde, etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıyması denetiminde GDO tespit edilmiştir ve öngörülen cezai işlemler yapılmıştır. 

ADI GEÇEN FİRMA TEMİZ ÇIKTI

Öte yandan haberde bahsi geçen katkı maddesi üreten firmaya şimdiye kadar 8 gıda denetimi yapılmıştır. Bu denetimlerde her hangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca bu firmaya, soya hammaddesi temin eden tedarikçi firmaya da GDO denetimi yapılmıştır. Bu denetim neticesinde de her hangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır. 

EN KISA ZAMANDA LABARATUAR SONUÇLARI AÇIKLANACAKTIR

Bu arada, bugün gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır. En kısa zamanda laboratuar sonuçları belli olacak ve kamuoyumuzla paylaşılacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Hiç kimsenin halkımızın en temel besin maddesi ekmek ile oynamasına izin vermeyiz."

İlgili Haberler