KANSERE KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ UYARAN ENZİM KEŞFEDİLDİ

KANSERE KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ UYARAN ENZİM KEŞFEDİLDİ

Bilim adamları, hücreler arasındaki iletişimi sağlayan sitokin türü bir enzimin, kansere karşı bağışıklık sistemini uyararak tümör oluşumunu gerilettiğini keşfetti.

ABD'nin Chicago Üniversitesi araştırmacıları, fareler üzerinde  yaptıkları deneylerde, LIGHT adlı enzimin arttırılmasının, bağışıklık sisteminin  kanserle mücadele eden doğal T-hücrelerini etkinleştirerek tümör oluşumunu  gerilettiğini belirledi.

Chicago Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ajay  Maker önderliğinde yürütülen araştırmada bilim adamları, insanlardaki kolon  kanserinin bir eşdeğeri aktarılan farelerde LIGHT enzimi arttırıldığında  T-hücrelerinin tümör oluşumlarını geriletmeye başladığını ve enzim aktarımı  durdurulduğunda dahi bağışıklık sisteminin tepkisinin sürdüğünü gözledi.

Kemoterapi veya başka türden bir müdahale olmaksızın böylesine güçlü  bir anti-tümör tepkisi ortaya çıkmasının heyecan verici olduğu ifade eden Maker,  "Tedavi, vücudumuzun doğal savunma mekanizmalarını, tıpkı diğer yabancı  işgalcilere karşı olduğu gibi kansere karşı mücadeleye yönlendiriyor.  'İmmünoterapi' denilen bağışıklık sisteminin uyarılmasına dayalı bu tarz  tedaviler daha önce karaciğer, bağırsak ve pankreas gibi gastrointestinal  yayılmalarda müspet sonuç vermemişti." ifadelerini kullandı.

Maker, "LIGHT enzimin işlevinin keşfinin yanı sıra T-hücreleri içinde  'CD8' adlı özel hücre tipinin tümörün geriletilmesinden sorumlu olduğunu  anlamamız da klinik açıdan çığır açıcı nitelikte." değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmanın bulguları "Cancer Research" dergisinde yayımlandı.

milliyet

İlgili Haberler