Düzmece Şehit Töreni Skandalı

Düzmece Şehit Töreni Skandalı

DÜZMECE ŞEHİT TÖRENİ

ABD'de son 7 yıldır düzenlenen şehitlerin eve dönüş törenleri düzmece çıktı. İşte inanılması güç haberin detayları...
 
ABD’de Vietnam Savaşı’ndan bu yana ülkenin sembollerinden biri haline gelen, şehitlerin bayrağa sarılı tabutlarının kargo uçaklarıyla getirilerek omuzlarda taşındığı “eve dönüş törenleri”nin son yedi yıldır düzmece olduğu ortaya çıktı.
 
Pentagon, ülkeye gönderilen asker naaşlarını kimi zaman haftalarca morgda beklettikten sonra uygun bir tarihte hangarlarda beklemeye alınmış, çalışmayan kargo uçaklarına yükleyerek sahte eve dönüş törenleri düzenlediklerini itiraf etti.
 
Yetkililer çoğu zaman taksi bile yapamayacak durumda olan uçakların tören alanına halatlarla çekildiğini de açıkladı.
 
AİLELER KIZGIN
 
Pentagon’dan gelen açıklama tüm ABD’lileri özellikle de gaziler ile şehit ailelerini kızdırdı.
Şimdiye dek 50 kez eve dönüş törenine katıldığını belirten 81 yaşındaki Kore Savaşı gazisi Jesse Baker, NBC televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Ne zaman dürüst olmayı bırakıp bu saçmalığa giriştiler bilemiyorum. Ama umarım bundan sorumlu olan kişi işinden olur” dedi.
 


ŞEHİT TÖRENİ TİYATROSU

 
Pentagon ise modern hayatın gerekliliklerinin törenlerin sadece “sembolik” olarak devam edebilmesini mümkün kıldığını söyleyerek savunma yaptı.
 
Yapılan açıklamada yetkililer, “Savaş alanından ülkeye gönderilen naaşların tabutlara yerleştirilmeden önce laboratuvara gönderilip DNA testinden geçirilmesi gerekiyor. Kesin kimlik tespiti yapmadan tören yapamayız” dedi. Pentagon sözcüsü törenlerde servis dışı uçakların kullanılmasını ise, “Havaalanlarında uçuş programları var ve bazı uçakların da sürekli uçuşa hazır bekletilmesi gerekiyor. Bu gibi kısıtlamalar nedeniyle törenlerde servis dışı uçaklardan yararlanılıyor” diyerek açıkladı.