DÜNYA MEDYASI ÖLÜ SAYISINA İNANMIYOR

DÜNYA MEDYASI ÖLÜ SAYISINA İNANMIYOR

’Madende aralarında Suriyeliler’in de olduğu 450 işçi var’

 

Soma’daki kömür madeni faciasında ölü sayısının resmi rakamların üzerinde olduğu iddia edilirken, yangına neyin yol açtığı konusunda Soma Maden firması yetkilileri yanıtsız kaldı. Bu spot ABD'nin tüm dünyayay yayın yapan ünlü Amerikanınsesi sitesinde yayınlandı.Soma Faciası ile ilgili dünya basınında yer alan haberlerin manşetlerinden ve içeriğinden çıkarılabilecek tek bir sonuç var. Oda dünya medyasının AKP Hükümeti'nin ve Facianın baş sorumlusu adayı olan Soma Aş'nin verdiği bilgilere güvenilmediği. Amerikanınsesi sitesi bu gün yayınladığı haberinin merkezine, Soma Faciasında en çok konuşulan iddiaların başında gelen "Ölü sayısı" konusunu aldı. Yaptığı haberde şirket yetkililerinin ve hükümetin faciada sözcülüğünü üstlenen Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamalarında ki çelişkileri öne çıkaran Amerinaınsesi, iddilara karşı olan görüş sahiplerinin rakamlarını irdeledi.

BAKAN AÇIKLAMASINDA Kİ ÇELİŞKİ

 Türkiye tarihinin en büyük maden kazasında hayatını kaybeden işçi sayısı 294’e yükseldi. Basın toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaza sırasında madende 787 işçi bulunduğunu, 485 işçinin ‘bir şekilde’ sağ çıktığını, ve ölü sayısının ‘maksimum’ 302 olacağını açıkladı.
 
İMC: DEFNEDİLEN SAYISI 321

 Ancak bu Yıldız’ın yaptığı açıklama kafaları karıştırdı. Zira Enerji Bakanı, Soma’daki facianın ardından yaptığı ilk açıklamalarda 386 kişinin kurtulduğunu söylemişti. İMC TV de bu rakamın doğru olmadığını iddia ediyor. Televizyon, il ve ilçe belediyelerinde yaptığı araştırmalar sonucu Soma’daki kazanın ardından 321 işçinin defin edildiği bilgisine ulaştı. İMC TV’nin haberine göre bu cenazeler Manisa Kütahya, Balıkesir, İzmir, Çankırı, Zonguldak, Hakkari, Afyon, Isparta, Bartın, Mersin, Çorum'da toprağa verildi.
 
Ertuğrul Günay: ‘Kaza sırasında madende olan tüm işçilerin kimlik bilgileri açıklansın’
 
Taner Yıldız’ın açıklamasının ardından Soma’daki Kriz Masası’nı yöneten Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Soma’da hayatını kaybedenlerin isimlerini yayınladı. Eski Kültür Bakanı ve İzmir Bağımsız milletvekili, Twitter üzerinden madende çalışan tüm işçilerin isim ve sosyal güvenlik numaralarının yayınlanmasını istedi.
 
Soma Maden: ‘Kazanın nedeni trafo patlaması değil, ihmal yok’
 
Soma’daki madeni işleten Soma Maden firması dört gündür sürdürdüğü sessizliğini bugün bozdu. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, 49 yıllık madenci olduğunu ve kazaya inanamadığını söyledi. Başbakan’la ilk kez iki gün önceki ziyarette tanıştığını söyleyen Gürkan’ın ‘kafası bulanık’ olduğu gerekçesiyle sözü bıraktığı Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğu, kaza nedeninin trafo patlaması olmadığını söyledi. Taner Yıldız’ın ilk günkü açıklamalarında da yer alan ‘trafo patlaması’ günlerdir kamuoyunun gündemini meşgul ederken işletmenin neden sessiz kaldığı açıklanmadı.
 
Doğu, bilirkişi raporları sonrası Soma’daki facianın nedeninin ortaya çıkacağını belirtti. Toplantıda söz alan diğer yetkililer de ne bir ihmal, ne de bir sorumsuzluk olduğunu söylediler. Gazetecilerle firma yetkilileri arasında zaman zaman söz düellolarının da yaşandığı basın toplantısında kazanın neden kaynaklandığı belirsiz kaldı.
 
Mavrikos: ‘Bu Allah’ın yazgısı değil, kar hırsının neden olduğu suç’
 
Soma’daki kazanın ardından Türkiye’ye gelerek Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu ziyaret Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, Soma’daki ölümlerin kadere bağlanmasını eleştirdi. Mavrikos, “Duyduğumuz kadarıyla Türkiye Başbakanı bu olaylar için 'Allah’ın yazgısıdır' demiş. Bu fikre kesinlikle katılmıyoruz. Dünya üzerindeki herkes sıradan insanlar bunun yazgı olmadığını biliyor. Ve bunun bir suç olduğunu ve bu suçun sorumluları olduğunu somut nedenleri olduğunu biliyor. Bu suç, kapitalizmin kar hırsı nedeniyle işlenmiştir” dedi.
 
Arzu Çerkezoğlu: ‘Soma’da tam teşekküllü cinayet işlendi’
 
Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri, Soma’daki kazayı Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün gündemine taşıyacaklarını söyledi. Ziyarette konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise Soma’daki olay kaza değil, tam teşekküllü bir cinayettir’ dedi.
 
Ali Tezel: ’Madende aralarında Suriyeliler’in de olduğu 450 işçi var’
 
Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, bugün Halk TV’de katıldığı bir programda, madende Suriyeli işçilerin çalıştırıldığını iddia etti. Tezel, ‘ O madende Suriyeli işçiler çalışıyordu. İçeride 450 kişi kaldı. Oralara küllü su basıyorlar. O bölgeler artık ulaşılmaz halde’ dedi.
 
Türkiye’nin saygın sosyal güvenlik uzmanı, madende çalışan işçilerin ekmek parasından olmamak için sessiz kaldıklarını söyledi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi araştırma komisyonu kurulması için TBMM’ye önerge verdi.
 
Soma’daki protestoculara TOMA
 
Soma’daki facianın ardından Türkiye’nin dört bir yanında başlayan eylemler de dördüncü ününe girdi. Soma’da protesto gösterisi yapan gençlere emniyet güçleri TOMA’larla müdahale etti. Birçok gencin tazyikli su ve biber gazından etkilendikleri görülürken polis yürüyüşe izin vermedi.
 
Polis, provokasyon yaşanacağı gerekçesiyle kente giriş çıkışlarda da engellemelerde bulunuyor. Beşiktaş Çarşı grubu ve Soma’ya destek vermeye giden birçok grubun kente girişine müsaade edilmedi.
 
İTÜ öğrencileri Maden Fakültesi’ni işgal etti
 
Soma Maden Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın danışma kurulunda yer aldığı İTÜ Maden Fakültesi öğrencileri, okullarını işgal etti. İTÜ’lü öğrenciler, üniversitenin Soma Maden’le işbirliğine son verilmesini ve katıldığı televizyon programlarında danışmanlık yaptığı işletmeyi savunan Prof. Orhan Kural’ın kamuoyundan özür dileyerek istifa etmesini istiyor.
 
İstanbul’da Bahariye, Sarıgazi, Kartal ve Halkalı’da Soma’daki facia nedeniyle çeşitli protesto eylemleri düzenlenirken Soma Holding’in Levent’teki genel merkez binası önünde Gezi Süreci’nde İstanbul’da yaygınlaşan sokak forumu yapılıyor.
 
İzmir Konak’ta da protesto gösterisi yapan gençlere polis, müdahale etti.

AMERİKANIN SESİ SİTESİNDEN FACİA GÖRÜNTÜLERİ

Kaynak:Haber Kaynağı