Deprem sonrası Uzman Profesörden önemli açıklama

Deprem sonrası Uzman Profesörden önemli açıklama

Dün gece meydana gelen 6.3 şiddetindeki deprem sonrası Gökova körfezinde bir deprem daha kaydedildi, deprem uzmanı İTÜ Profesörü Övgün Ahmet Ercan'dan önemli açıklama

BEŞİK GİBİ SALLANIYOR

Ege Denizi açıklarında dün meydana gelen ve Bodrum'la Datça'nın etkilendiği 6.3 şiddetindeki deprem sonrası bu sabah bir deprem daha meydana geldi.

Merkez üssü Gökova körfezi olan 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Dünkü deprem sonrası bölgede 51 artçının kaydedildiği aktarıldı.

3-4 ATOM BOMBASI GÜCÜNDE

Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Övgün Ahmet Ercan, bu bölgede daha büyük bir deprem beklenmediğini açıkladı. Depremin süresinin 16-17 saniye ve bunun uzun bir süre olduğunu ifade eden Ercan, depremin yaklaşık 3-4 atom bombası gücünde olduğunu aktardı. Prof. Dr. Ercan, "Artçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Büyüklükleri 5.2'ye dek varabilir" dedi

3-4 YILDIR BEKLENİYORDU

Jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Ercan, bu depremin belirtisinin 3-4 yıl önce başladığını belirterek, "Karada ile Gündoğan arasındaki, Bodrum’u kesip geçen bir depremcik etkinliği vardı. Deprem bu kırıkla Gökova kırığının kesim yerinde olmuştur. Ve bu düşüntü türünde bir kırıktır, yanal atımlı değildir. İlk kez deniz sularında bir süpürtü (tsunami) gördük. Bunun yüksekliği 1 metreye kadar varabildi ve karaya doğru ilerledi. 
Teknelere zarar verdi ve tekrar geri çekildi. 
EN BÜYÜK 7- 7.2 OLABİLİR

Bundan daha büyüğü artık gelemez. Çünkü düşey atım çok büyük değildi. Burada olabilecek en büyük deprem 7- 7.2 büyüklüğünde olabilirdi. 6.3’lük deprem ile bu gerginlik boşaldı. Bu büyük oranda bundan sonra büyük bir deprem olasılığını azaltmıştır. Bunun oranı yüzde 20’nin altındadır. Bölgede artıçı depremler ise sürecektir. Bu deprem özellikle İstanköy adasında etkili olmuştur" dedi.

Bodrum’da yıkım görülmemesinin 2007 deprem yönetmeliğinin başarısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan şöyle devam etti:


''BODRUM KALESİ YIKILMADIYSA...''

"Bu yönetmelikle sağlam yerde sağlam yapılar yapılmıştır. Türkiye büyük bir sınavdan başarı ile çıkmıştır. Bodrum’daki yapılar 6.6’lık bir depreme kadar dayanıklıdır. Ancak köylerdeki yığma yapılarda hasar görülebilir. Bodrum Kalesi’nin 6.3’lük bu depreme dayanabilmesi çok iyi bir şeydir. Bodrum Kalesi yıkılmadıysa, bölgedeki turistik tesislerin ve yazlık konutların yıkılması zaten beklenemez. 

Bodrum’un zemine topraktan oluşmamaktadır, kayadan oluşmaktadır. Bu nedenle depremin yıkım gücü ’5’ olmuştur. Eğer aynı deprem Doğu Anadolu’da olsaydı, yıkım gücü 8-9 olurdu. Depremin süresi 16-17 saniyedir. Bu uzun bir süredir. Yıkım yapsa bu sürede yapardı. 

İSTANBUL DEPREMİ KARŞILAŞTIRMASI

1894 İstanbul Adalar depremi bu büyüklükteydi, o da 16 saniye sürmüştü, kapalı Çarşı ve camiler yıkılmıştı, ölümcül olmuştu. Türkiye’de yapı niteliği arttı. Gerek yer bilimcileri gerekse inşaat mühendisleri ve mimarları, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı kutluyorum. Türkiye büyük bir sınavdan olumlu olarak geçmiştir. Aferin Türkiye’nin bilimine. Yazlıkçıların bölgeden kaçışmasına neden yoktur. Denize girebilirler. İki yıldır kötü olan turizme  

deprem yüzünden darbe vurulmasın."

''3 İLE 4 ATOM BOMBASI GÜCÜNDE''

Depremin yaklaşık 3-4 atom bombası gücünde olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "Bu depremin ana deprem olduğu, ardından daha büyük bir depremin gelmesinin şaşırtıcı olacağı kanısındayım. Artçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5.2’ye dek varabilir" diye konuştu.

YAKIN GEÇMİŞTEKİ YIKICI DEPREMLER

Prof. Dr. Ercan, bu bölgede, yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremlerin 1926’da Finike’de 6.9, 1941’de Muğla’da 6.0, 1941’de Muğla’da 5.7, 1957’de Fethiye’de 7.1, 1956’da Köyceğiz’de 5.7, 1961’de Marmaris’te 6.5, 1969’da Fethiye’de 6.2, 2004’te Gökova’da (Bodrum) 5.5, 5.4, 5.0 olduğu bilgisini de verdi.

İlgili Haberler