BM; Suriyeli Muhalifler Kimyasal Gaz Kullandı !

BM; Suriyeli Muhalifler Kimyasal Gaz Kullandı !

Bağımsız komisyon başkanı Del Ponte'ye göre kimyasal gazı muhalifler kullanmış..

ERDOĞAN'I ŞOK EDECEK HABER DÜNYA BASININDA

Bazı Arap Ülkeleri ve Türkiye Başbakanı Erdoğan Suriye devlet başkanı Esad'a karşı birlerinin peşi sıra sert açıklamalar ve katliam suçlamaları gündeme getirirken, Dünya basınından çok ilginç açıklamalar geliyor. Başta İngiliz yayın kuruluşu BBC olmak üzere, Amerikanı Sesi ve The İndependent gibi
 ciddi yayın kuruluşlarına geçtiğimiz saatlerde verdikleri haberlere göre
Suriye'li Muhalifler çatışmalarda sinir gazı kullanmışlar. Birleşmiş Milletlerin Bağımsız Komisyonu Başkanı Carla Del Ponte'ye dayandırılan haberlerde ise şu ana kadar Suriye Hükümet Kuvvetlerinin kimyasal silah kullandığına ilişkin herhangi bir kanıt bulunmuyor.

Amerikan Başkanı Obama'nın dün yaptığı açıklama da "henüz elimizde bir bilgi yok olursa BM ile paylaşırız" şeklinde olmuştu.Bu açıklamanın Suriye'hükümetinin devrilmesi için gün sayan ve tüm güçleri ile Suriyeli muhalif guruplara destek veren Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı ve bazı arap ülkeleri liderlerinin Suriye Politikaların da zorlanacakları yorumları yapılıyor.
İşte Dünya'nın ciddi yayın kuruluşlarından bazılarının konuya ilşkin haber özetleri

AMERİKANIN SESİ

Birleşmiş Milletler’in Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Carla Del Ponte, Suriyeli isyancıların kimyasal silah kullandığına dair ciddi şüphelerin bulunduğunu bildirdi.
 
Del Ponte, İsviçre’de bir televizyon kanalına verdiği demeçte, mağdurların ve doktorların verdikleri ifadelere göre Devlet Başkanı Beşar Esat karşıtı isyancıların sinir gazı kullandıklarını söyledi.
 
BBC
 
Birleşmiş Milletler yetkilisi Carla del Ponte, Suriye'deki çatışma kurbanlarının ifadelerine göre, muhaliflerin sinir gazı sarin kullandığını söyledi.
Bir İsviçre televizyonuna konuşan Carla del Ponte, 'güçlü, somut şüpheler bulunduğunu, ancak henüz kesin kanıtlar olmadığını' vurguladı.
İlgili Konular
Orta Doğu
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Del Ponte, hükümet güçlerinin kimyasal silah kullandığına dair bir kanıta rastlamadıklarını belirtti.
Eski Yugoslavya için Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin başsavcılığını yapan İsviçreli eski savcı Carla del Ponte, ellerindeki verileri doğrulamak için daha fazla sayıda tanık ifadesi dinlemek istediklerini ifade etti.
Ancak Del Ponte sarinin ne zaman ve nerede kullanıldığına dair bilgi vermedi.
Del Ponte'nin açıklamalarının ardından Komisyon da bir açıklama yaptı.
Komisyon, çatışmanın taraflarından herhangi birinin kimyasal silah kullandığı yönünde ''kesin bir bulgu''ya ulaşmadığını kaydederken, ''dolayısıyla, iddialar konusunda herhangi bir yorum yapmak durumunda olmadıkları''nın altını çizdi.
Ağustos 2011'de, Suriye'deki çatışmalarda yaşanan insan hakları ihlallerini araştırmak üzere kurulan komisyonun raporunu gelecek ay BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunması bekleniyor.
Kimyasal silah kullanımı konusundaki iddiaları soruşturmak üzere de ayrı bir BM ekibi görevlendirildi.
Gelen haberlere göre, Suriye'ye gitmeye hazır oldukları belirtilen ekip öncelikle tüm iddiaların araştırılabilmesine koşulsuz olarak izin verilmesini bekliyor.
İsrail'in saldırısı

TARAFLAR BİRBİRLERİNİ SUÇLUYORDU

Hem Suriye hükümeti, hem de isyancı güçler geçmişte birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçladı.
ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal silah kullanımının kanıtlanması halinde, bunun bütün durumu değiştireceğini söylemişti.
Del Ponte'nin iddiaları, İsrail'in başkent Şam'daki bazı hedeflere hava saldırısı düzenlemesini izliyor.
Suriye yönetimi saldırıda bir araştırma merkezinin vurulduğunu duyurdu.
ABD'li ve İsrailli yetkililerse Lübnan'daki Hizbullah örgütüne giden silah sevkiyatının hedef alındığını açıkladı.

Saldırı Arap Birliği tarafındansa kınandı.