BİM'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

BİM'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

İstanbul'daki toplantıda konuşan BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, ..

BİM'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Son dönemde adı başbakan ile birlikte Urla'daki villalar dinleme kayıtları ile gündeme gelen BİM Birleşik Mağazalar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş ve kardeşi Ahmet Afif Topbaş'a 59 milyon 250 bin liralık BİM hissesini geçen hafta sattı. Böyle bir zamanda böyle bir değişikliğin neden yapıldığı konusunda gözlemciler şimdilik sessiz. TIKLAYINYıl içinde dört yeni bölge merkezinin yanısıra 345 yeni mağaza açarak mağaza sayısında %9,5 oranında büyüme kaydeden BİM, 2013 yıl sonu itibariyle Türkiye’de 4.000 mağaza sayısına ulaşmıştır. Bu rakamlar ile 1995 yılında 21 mağaza ile kurulan BİM parekende marketler zincirinin kısa bir sürede en büyüğü haline gelmiştir. Başbakan Erdoğan'ın "mahalle bakkaları bitecek" açıklamasının ardından adeta şahlanan BİM'in yılda ortalama 500 mağaza açarak büyüdüğü tahmin ediliyor.

BEKLEDİĞİMİZ KARLILIK GERÇEKLEŞTİ

BİM marketler zinciri 2013 yılı mali sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. İstanbul'daki toplantıda konuşan BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, BİM olarak her koşulda sürdürdükleri istikrarlı büyümeyi 2013'te de devam ettirdiklerini söyledi. Ancak karlılık durumları ile ilgili net bir açıklama yapmadı.

"Kârlılık rakamları geçen sene başında belirlediğimiz hedefler dahilinde gerçekleşti" diyen Aykaç, "2013 yılı, perakende sektörü açısından satın almaların yoğun olduğu bir dönem olmuştur. Sektörde ilk 5 perakendecinin pazar payları toplamı yüzde 15'i geçmediğinden, sektör parçalı bir yapıya sahiptir. Bu parçalı yapı yüzünden birleşme ve satın almalar yoğun olarak yaşanmaktadır. 2014'te de birleşme ve satın almaların devam edeceğini öngörüyoruz. İstikrarlı büyüme stratejimizi ilerleyen yıllarda hem yurtiçinde hem yurtdışında açacağımız bölge merkezleri ve mağazalarla sürdüreceğiz. 2013 yılı sonu itibariyle Türkiye'de hedefimiz olan 4 yeni bölge merkezi açılışı ve 4 bininci mağaza açılışını gerçekleştirdik. BİM Türkiye operasyonlarının yanı sıra 2013 yılında Fas operasyonlarını da tüm hızıyla sürdürmüş ve mağaza sayısını sene sonu itibarıyle 164'e ulaştırmıştır. Dünya şirketi olma düşüncesiyle hareket eden BİM olarak, ikinci yurtdışı operasyonunu Mısır'da yaptık; ilk mağazalarımızı Nisan 2013 yılı itibariyle açtık ve yıl sonu itibariyle 35 mağazaya ulaştık" diye konuştu.

"17 ARALIK OPERASYONUYLA İLGİLİ HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK"

Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan BİM İcra Kurulu üyesi Haluk Dörtlüoğlu da, "17 Aralık" operasyonuyla ilgili bir soruya, "17 Aralık'ta başlayan süreç sonrasında bizim ciromuza yansıyan, genel satışlarımıza yansıyan herhangi bir olumsuzluk yok. Ve şunu da söyleyebiliriz; biz 2014 yılına gayet iyi başlamış durumdayız. 2014 yılında yüzde 15 ile yüzde 20 arasında ciro büyüme hedefimiz olduğunu söylüyoruz" dedi

ORTAKLIK YAPISI

Şirketin resmi sayfasında bildirilen hisse dağılımı şu şekilde.

wetwet.jpg

Ortaklık yapısı medyada sürekli tartışılan BİM'in % 70 gibi büyük bir kısmı halka açık olarak işlem görüyor. Köklü şirketlerin genelede % 50 den fazlasını halka açması ekonomi uzmanlarınca riskli bulunuyor. Medyada en çok tartışılan konu ise BİM şirketlerinde Başbakan ailesinin "gizli ortak" olması konusu. Ama şirket resmi sitesinde verilen ortaklık durumu bu şekilde. Medya da BİM ile ilgili en son tartışılan konu ise, Şirketin büyük hissedarı Mustafa Latif Topbaş'ın sahibi olduğu hisseleri 17 aralık yolsuzluk depremi ardından kardeşine devretmiş olması.

Kaynak:Haber Kaynağı