BBC''DEN ÇOK İLGİNÇ ERDOĞAN PUTİN ZİRVESİ ANALİZİ

BBC''DEN ÇOK İLGİNÇ ERDOĞAN PUTİN ZİRVESİ ANALİZİ

Erdoğan'ın Rusya'dan özür dileyerek Putin ile görüşmesi ve çok hızlı sonuçlar gelmeye başlaması Avrupa ve ABD'de büyük bir telaş yarattı.

Erdoğan'ın düşürülen Rus savaş uçağı ardından büyük bir kriz yaşanan Rusya ile gerginliği bitirmesi ve dün gerçekleşen zirve toplantısında tarafların heyecan verici açıklamalar yapması başta Avrupa olmak üzere tüm batıda endişe ve gerginliğe neden oluyor.

ON YILLARDIR TÜRKİYE OYALANIYOR

On yıllardır AB üyeliği konusunda ayak direyen ve sürekli çeşitli engelelr icad eden AB'nin en son yapılan "Vize Anlaşmasını" yürürlülüğe koymaması Türkiye'de büyük bir öfke yaratmıştı. Erdoğan'ın Rusya ile kriz öncesi ilşkilere yeniden dönme konusunda tüm kariyerini riske etmesi üzerine meydana gelen gelişmeler, Türkiye gibi büyük bir pazarı ve askeri gücü Doğu'ya kaptırma kaygısı Avrupa'da giderek daha çok tartışılmaya başlandı.

İNGİLTERE'DEN SONRA TÜRKİYE KORKUSU

İngiltere'den sonra AB pazarından Türkiye'ninde uzaklaşması tehlikesi büyük bir endişe kaynağı haline geliyor. Ünlü İngiliz yayın kuruluşu BBC konuya ilşkin ilginç bir analiz yayınladı. İşte ayrıntılar.

İLİŞKİLERİN ABD VE AB İLE DONDUĞU BİR DÖNEMDE

BBC, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin Batı'nın sinirlerini gerdiğini yazdı.
Eski İsveç Büyükelçisi ve Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü üyesi Michael Sahlin tarafından kaleme alınan yazıda, Erdoğan'ın 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminden sonra ilk ziyaret ettiği ülkenin Rusya olmasına dikkat çekilerek, “AKP hükümetinin ABD ve AB ile ilişkilerinin donduğu bir dönemde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişiminin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmış olması sembolik açıdan büyük bir anlam taşıyor" sözlerine yer verildi.

RUSYA İLE ESKİYE DAYANAN BİR KARAR

Yazıda, Türkiye'nin AB ile mülteci anlaşmasının kötü gittiği ve Ankara'nın darbe girişimiyle suçladığı Fethullah Gülen için ABD'ye baskı yaptığı hatırlatıldı. BBC, Erdoğan'ın Rusya ziyareti kararının, darbe sonrasında Batı ile yaşanan krize verilen ani bir tepki olmaktan çok, geçmişe dayanan bir karar olduğu kaydedip şu ifadelere yer verdi:

DÜŞMANLARIN SAYISINI AZALTMA AMACI

“Salı günkü ziyaret, Türk devletinin kriz zamanında Batı'nın açık desteğinin eksikliğine tepki vermesinin ya da Putin'in hızla destek vermesini olumlu karşılamasının sonucu alınmış bir karar değil. Karar, Davutoğlu'nun istifa edip, Yıldırım'ın başbakanlığa gelmesinden sonra, Türk liderlerinin düşmanların sayısı azaltıp dostların sayısını artırma kararına kadar uzanıyor."

ERDOĞAN BATIYI TERLETMEKTEN ZEVK ALIYOR

BBC, Erdoğan'ın St. Petersburg'a geniş bir programla geldiğini hatırlatarak, "Ancak başarısız darbe girişiminden sadece birkaç hafta sonra gerçekleşen bu ziyaretin sembolik önemi, muhtemel bir kalıcı politika değişikliğinin işaretlerini arayan ABD ve AB'dekilerin gözünden kaçmadı. Erdoğan en azından şimdilik, Putin'i de keyiflendirircesine Batı'yı endişelendirip terletmekten zevk alır gibi görünüyor," diye yazdı.

Kaynak:Haber Kaynağı