Avrupa Yarın Türkiye'yi AB den Atma Toplantısı yapacak

Avrupa Yarın Türkiye'yi AB den Atma Toplantısı yapacak

Müzakereler, Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin 'ciddi ve sürekli' olarak ihlal edilmesi durumunda askıya alınabilir. Bunun yapılabilmesi için 18 üyenin 'evet' oyu vermesi gerekiyor...

Taksim Gezi Parkı’nda başlayarak yayılan protesto eylemleri Avrupa Parlamentosu’nun gündeminde. Olaylarla ilgili acil toplantı düzenlendi Çarşamba günü Türkiye’ye sert eleştiriler gelmesi kaçınılmaz görünüyor.

 
Gezi Parkı’ndaki olayların başlangıcından itibaren Türkiye’deki gelişmeleri yakın takibe alan Avrupa Birliği kurumları endişeli. Türkiye’nin üyeliğinin askıya alınma ihtimali konuşuluyor
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar sonrasında mevcut endişelerin sürdüğü ve diyaloğun öne çıkarılması gerektiği mesajı Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton aracılığıyla net şekilde verilmişti.
Uyarı mesajları ve diyalog çağrıları düzenlenecek bir dizi toplantı bağlamında Avrupa Parlamentosu tarafından da yüksek sesle dile getirilecek.
 
Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Fransız parlamenter Helene Flautre’un moderatörlüğünde yapılacak olan konferansa Yeşiller Grubu Eş Başkanları Daniel Cohn-Bendit ve Rebecca Harms ve Alman parlamenter Ska Keller de konuşmacı olarak katılacak. Konferansa Türkiye’den davetli olan isimler ise Taksim Platformu Koordinasyon Komitesi üyelerinden Korhan Gümüş, Antikapitalist Müslümanlar hareketinin sözcüsü Rojda Tekin ve Yeşiller-Sol Gelecek Eş Başkanı Sevil Turan.
 
Oturumda Ashton’ın yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve Dönem Başkanı İrlanda’dan bir temsilci de söz alacak. Şu ana kadar “dengeli” açıklamalar yapmaya çalışmasıyla dikkat çeken Avrupa Birliği Komisyonu’nun hem Ashton hem de Füle aracılığıyla sertlik tonu bir doz daha yükseltilmiş mesajlar vermesi bekleniyor.
 
Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların liderlerinin bugün yaptıkları açıklamalar çarşamba günkü oturumun rengini şimdiden belli etmiş durumda.
 
Eleştirilerin özellikle Erdoğan’ın tutumuna ve polisin aşırı güç kullanımına yönelik olması bekleniyor. Protesto eylemlerini fırsat bilerek Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle yürüttüğü üyelik müzakerelerinin geleceğini sorgulayacak ve müzakerelerin askıya alınmasını talep edecek isimlerin çıkmasına da kesin gözüyle bakılıyor.

Avrupa Parlamentosu’nun atacağı adımlar konferans ve oturumla da sınırlı kalmayacak. Tüm grupların destek verdiği, kınama ve eleştiri dozu oldukça yüksek bir kararın da perşembe günü oylanarak kabul edilmesi öngörülüyor.