AVRUPA KONSEYİNDEN KINAMA

AVRUPA KONSEYİNDEN KINAMA

“Türk polisinin göstericilere ve gazetecilere karşı kullandığı orantısız gücü kınıyorum.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, dün (1 Haziran) yaptığı yazılı açıklamada, orantısız güç kullanmakla eleştirdiği polis saldırılarını kınadı. Muiznieks, mesajında insan hakları vurgusu yaptı.

Türkiye’nin de aralarında olduğu 47 üyesi bulunan uluslararası kuruluşun insan hakları konusunda en yetkili ismi olan Muiznieks, basın organlarına gönderdiği yazılı mesajında “Türk polisinin göstericilere ve gazetecilere karşı kullandığı orantısız gücü kınıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Tanınmış Letonyalı insan hakları savunucusu, yaşanan şiddet olaylarının Türkiye’de son zamanlarda endişelerini artıran tutumunun bir devamı niteliğinde olduğu yorumunu da getirdi. Zaman’da yer alan habere göre Muiznieks “Güvenlik yetkililerinin görevlerini kötüye kullanması hukukun üstünlüğüne karşı doğrudan bir tehdittir ve bu tutum hoş görülemez.” dedi.

Muiznieks, Türkiyeli yetkililere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına ve 2013 yılının Kasım ayında kaleme aldığı raporun içeriğindeki tavsiyelere göre hareket etme çağrısında bulunarak şunları söyledi:

Türk polisinin göstericilere ve gazetecilere karşı aşırı güç kullanımını kınıyorum. Olaylar Türkiye’deki gösterilerle mücadelede insan hakları konusunda endişeleri artırarak, listeye bir yeni olay daha eklemiştir. Türk yetkililere Kasım 2013’teki tavsiyelerimi de içeren rapora göre davranmaları yönünde çağrıda bulunuyorum. Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkı için Türk yetkilileri AİHM’nin gösterilerle mücadelede insan hakları standartlarına ilişkin emsal kararına uymaya davet ediyorum.

Kaynak:Haber Kaynağı