AMERİKA'DAN PKK'YA ŞOK

AMERİKA'DAN PKK'YA ŞOK

Kuzey Irak Hava Operasyonlarını tetikleyen PKK

ABD: TÜRKİYEYİ TAMAMEN DESTEKLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, 'PKK'nın saldırıları, Türkiye'nin Kuzey Irak'a hava saldırıları düzenlemesini tetikledi. PKK'ya karşı çabaları noktasında Türkiye'yi tamamen destekliyoruz' açıklamasını yaptı

PKK'NIN EYLEMLERİ HAVA SALDIRILARINI BAŞLATTI

ABD Dışişleri Bakanlığı, 'PKK'nın saldırıları, Türkiye'nin Kuzey Irak'a hava saldırıları düzenlemesini tetikledi. PKK'ya karşı çabaları noktasında Türkiye'yi tamamen destekliyoruz' açıklamasını yaptı ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi, DAEŞ'e karşı mücadele kapsamında oluşturulan uluslararası koalisyonun çabalarına ilişkin tele-konferans yoluyla düzenlenen bilgilendirme toplantısı yaptı. İsmi açıklanmayan yetkili, Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonlarına da değindi. DAEŞ ile mücadele kapsamında Türkiye'deki üslerin ABD ile koalisyon güçlerine açılması konusunda anlaşmaya iki hafta önce varıldığını ve Obama ile Erdoğan'ın anlaşmayı ele aldığı görüşmeden hemen önce PKK'nın Türkiye içinde bir dizi terör saldırıları düzenlediğini dile getiren yetkili, 'Bu saldırılar, Türkiye'nin Kuzey Irak'a hava saldırıları düzenlemesini tetikledi. Biz de Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduğunu söyledik. PKK'ya karşı çabaları noktasında onları tamamen destekliyoruz. PKK konusunun bizim DAEŞ'e karşı mücadeleye yönelik Türkiye ile yaptığımız görüşmelerle bir bağlantısı yok' dedi.

SURİYE'DE ABD ASKERİ KÜRTLERLE BİRLİKTE SAVAŞTIKLARINI DİLE GETİRDİ 

Yetkili, 'Eğer PKK Türkiye'de bir dizi saldırıda bulunmasaydı Türkiye de Kandil Dağı'na hava saldırısı düzenlemezdi. Dolayısıyla buradaki tetikleyici faktör, örgütün Türk polis ve askerlerinin öldürmesidir. Eğer PKK Türklerle yeni bir cephe açmak istiyorsa bu akıllıca bir şey değil' ifadesini kullandı. ÖSO VURGUSU 'Terör örgütü PKK'nın DAEŞ'e karşı mücadele ettiğine' dair soruları yanıtlamayan yetkili, Kuzey Irak'ta yıllardır Kürt peşmergelerle yakından çalıştıklarını, Suriye'de de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte hareket eden Suriyeli Kürtlerin DAEŞ'e karşı çok etkili olduklarını kaydetti. PKK ile PYD arasındaki bağlantıya ilişkin bir soru üzerine ise, bu iki örgütü birbirinden ayırmak gerektiğini anlatan yetkili, 'PKK bir terör organizasyonu. PKK'nın Türkiye'deki saldırılarını kınıyoruz. PYD ise Suriye içinde faaliyet gösteren bir grup' değerlendirmesinde bulundu.
 
GÜVENLİ BÖLGEDE TÜRK VE ABD ASKERİ OLMAYACAK
ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görevli üst düzey yetkili, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye ile ABD işbirliğinde kurulacak güvenli bölge hakkında konuştu. Yetkili, 'DAEŞ'ten temizlenerek kurulacak güvenli bölgenin oluşturulması için Türkiye'ye ihtiyacımız var' dedi. Bakanlık yetkilisi, 'Türkiye'nin de belirttiği gibi DAEŞ'ten temizlenmiş alana Türk askerlerinin bir dahiliyeti olmayacak. Kesinlikle ABD askerinin de angajmanı olmayacak. Burada sahada ılımlı muhalif gruplar yer alacak. Ilımlı muhaliflerin hangi gruplar olacağı noktası, bizimle Türkiye arasında karşılıklı mutabakatla belirlenecek' dedi.
 

KOBANİ'DEKİ TUTUM ÇOK İYİ BİR ÖRNEK

Kobane'nin kurtarılmasında Türkiye'nin rolünü hatırlatan yetkili, 'Kobani örneği gayet yapıcı bir örnek. Çünkü Türkler Kobani'den gelen binlerce sığınmacıya yardım etti. Kobani'yi savunanlara biz havadan destek verdik ve daha önemlisi Türk toprakları üzerinden Kürt peşmergelerden Kobani'ye tedarik yolunun açılmasında Türklerle birlikte çalıştık. Eğer bu olmasaydı, Kobani'yi elde tutmak gerçekten çok zor olacaktı' ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı