AMERİKA'DAN İSRAİL'E ŞOK

AMERİKA'DAN İSRAİL'E ŞOK

Amerika'nın bu çıkışı, Netenyahu'nun İsrail halkına seçim öncesi verdiği sözler konusunda elini kolaylaştırma amacı bile taşıyor olabilir"

Cuma Hikmet

ABD, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, "Filistin devletine asla izin vermeyeceği" sözlerinin ardından İsrail politikasını yeniden gözden geçireceğini açıkladı.Böylelikle Amerika'nın dış politikasında yıllardır süren sabit taşlardan biri daha oynayacak gibi görüntü veriliyor. Obama Yönetiminin açıkladığı "İsrail Politikasını yeniden gözden geçirmesi" diplomasi dilinde aba altından nazikçe sopa göstermenin anlatımı olarak değerlendirilsede, uzmanlar görünüşte gerilim gibi anlaşılacak bu gelişmeye ihtiyatla yaklaşıyorlar. Bu tehdidin bir başka gerçeği ise gösterilen tepkinin yaptırımlarının hemen sonuç vermemesi. Kısaca Amerika'nın tehdidi İsrail için çok fazla bir şey ifade etmiyor. Çünkü tehdidin yaptırım alanı çok kısıtlı ve İsrail böyle tehditlerle yılalrdır baş ediyor.

BM KARARLARINI ETKİLEYEBİLİR 

ABD'nin İsrail'e karşı uluslararası alanda ve Birleşmiş Milletler'de (BM) izlediği koşulsuz destek politikasını değiştirmesi durumunda, İsrail, Filistin topraklarında gerçekleştiği yerleşimler nedeniyle BM Güvenlik konseyinden çıkacak bir kınama yada yaptırım tasarısı ile karşı karşıya kalabilecek. Bu durum ise İsrail'in ilk kez karşı karşıya kalacağı bir zorluk değil.

NETENYAHU GÖRÜŞÜNÜ DEĞİŞTİRMİŞ GÖRÜNÜYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin "iki egemen devletli çözüm" görüşünü savunduğunu ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bu konuda verdiği sözleri yerine getirmediğini söyledi. ABD'nin bölgede en iyi çözümün iki devletli çözüm olduğu görüşünü vurgulayan Psaki, "Başbakan Netanyahu, üç gün önce de başbakandı. Öyle sözler söyledi ki biz kesinlikle göz ardı etmedik. Bizim iki devletli çözüm konusundaki tavrımız belli, ama kendisi birkaç gün önce bu konudaki görüşünü değiştirmiş görünüyor" dedi.

OBAMA'NIN SÖZCÜSÜ DE AYNI ŞEYİ TEKRAR ETTİ

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail politikasını yeniden gözden geçireceğini belirtti. Earnest, "ABD, bölgede en iyi çözümün iki devletli çözüm olduğunu düşünmektedir. Müttefikimiz şimdi artık bu çözümün kendisini bağlamadığını söylemektedir. Bu durumda biz de BM Güvenlik Konseyi'ndeki pozisyonumuzu gözden geçirmek zorundayız, nitekim şu andan itibaren atacağımız adım bu yönde olacak" dedi.

ABD BM KARTINI ORTAYA KOYDU

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri ve alınan kararları veto etme yetkisi olan ABD, insan hakları ihlalleri ve Filistin topraklarını işgal etme konularında şimdiye kadar koşulsuz olarak İsrail'i desteklemişti. ABD'nin İsrail'e karşı izlediği politikayı yeniden gözden geçirmesinin İsrail aleyhine işlemesi durumunda, İsrail başta Filistin topraklarındaki yerleşimler olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi'nden çıkabilecek kınama yada yaptırım tasarısı ile karşı karşıya kalabilecek.

UZMANLAR NE DİYOR

Gelişmeyi değerlendiren diplolamtik gözlemcilerin konuya ilişkin yaptıkları yorumlar ise şöyle. " Bu durum ABD ve İsrail arasında geçmiştede yaşanmış bir gelişme olarak çok etkili bir sonuç çıkacağı beklenemez"  yorumları yapılırken, ABD'nin İsrail politikasını bugünden yarına değiştirmeyeceği görüşünü savunuyorlar. " Amerika'nın bu çıkışı, Netenyahu'nun İsrail halkına seçim öncesi verdiği sözler konusunda elini kolaylaştırma amacı bile taşıyor olabilir" diyen eski bir diplomat. "İttifakları köklü geçmişe dayanan ülke diplomasisinde çok bilinen bir yöntemdir bu" diye ekliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı