Almanya'da Tele-kulak Şoku..!

Almanya'da Tele-kulak Şoku..!

Amerika'nın Almanya’da da internet ve telefon görüşmelerini kapsamlı izlediği, terör planlarının açığa çıkarılmasında destek olduğunun ortaya çıkması büyük yankı uyandırdı.

Alman medyası, ABD gizli servislerinin terörle mücadele gerekçesiyle bu ülkedeki herkesin telefon görüşmesi ve internet yazışmalarını izlediğini bildirdi, Amerika'nın Almanya'daki izleme faaliyetlerinin sanılandan kapsamlı olduğu ayda 500 milyon kadar görüşme ve yazışmanın izlendiği öne sürüldü. 

Amerika'nın Almanya'da İslamcı örgütlerin terörist eylem planlarının açığa çıkmasında katkı verdiği iddia edildi. Deutsche Welle, Alman polisinin geçen, hafta Baden Württemberg, Bavyera ve Saksonya eyaletlerinde, bir maket uçak ile yapılması planlanan terör saldırısı şüphesi üzerine radikal İslamcılara karşı geniş çaplı operasyon düzenlediğini gözaltına alınan 2 Tunus vatandaşının ABD gizli servisinin yardımı sayesinde yerlerinin tespit edildiğini bildirdi.

Haftalık haber dergisi Focus dergisi güvenlik yetkililerine dayanak 2007 yılında radikal İslamcı terör örgütü Sauerland Grubu'nun ortaya çıkarılmasında sadece ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın dinleme faaliyetlerinden değil, CIA yetkililerinden de yararlandığını yazdı. 2006 yılı sonunda çok sayıda CIA uzmanının Almanya'ya geldiği, bunlar arasında ABD Donanması'na bağlı özel kuvvetler (Navy Seals) mensubu eski askerlerin de bulunduğu belirtildi. Dergi, CIA operasyon grubunun Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Neuss'ta bir komuta merkezi kurduğunu ve bu grubun varlığından sadece Anayasayı Koruma Teşkilatı ve Federal İçişleri Bakanı’nın haberdar edildiğini yazdı.

Alman Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in iddialarla ilgili en kısa sürede açıklama yapmasını istedi.

Eski CIA Ajanı Edward Snowden’in ortaya çıkardığı dinleme skandalı Avrupa Birliği’nin Washington, Brüksel ve Birleşmiş Milletler ofislerini hedef almasıyla büyüyen skandal Türkiye’yi de içine aldı.

La Tribune de Geneve Gazetesi 30 Haziran gecesi girdiği haberinde ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın yaptırdığı gizli telefon ve internet kayıtları dinlemesinin Türkiye, Yunanistan, Fransa ve İtalya’yı da kapsadığını yazdı.