Almanya seçimlerinde kazanan belli oldu

Almanya seçimlerinde kazanan belli oldu

Almanya seçim sonuçları netleşti ve iktidar yine Türkiyeyi Avrupa'da istemeyen koalisyon oldu.

Alman ARD kanalının seçimlerde sandıkların kapanmasının hemen ardından duyurduğu ilk seçim tahminlerine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi yüzde 33.5 oyla ilk parti oldu.

AŞIRI SAĞCILAR İLK KEZ MECLİSTE

Almanya'da sandık çıkış anketine göre Angela Merkel 4. kez seçildi 

Gelen ilk sonuçlara göre Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU)yüzde 33.5, sosyal demokrat SPD yüzde 21, Sol parti Die Linke yüzde 9, yeşiller yüzde 9 ve aşırı sağcı Almanya için altenarnatif partisi (AFD) yüzde 13 oy aldı.

Almanya'da aşırı sağcılar ilk kez meclise girdi

İLK SIRADKİ ADAYLAR KİMLER

Hristiyan Demokrat Birlik CDU'dan Angela Merkel, Bavyera tabanlı Hristiyan Sosyal Birlik CSU'dan Joachim Herrmann, Sosyal Demokrat Parti SPD'den Martin Schulz, Yeşiller Partisi'nden Cem Özdemir ve Katrin Göring-Eckardt, Sol parti'den Dietmar Bartsch ve Sahra Wagenknecht, Hür Demokrat Parti FDP'den Christian Lindner ve Almanya İçin Alternatif partisi AfD'den Alexander Gauland ve Alice Weidel liste başı ve başbakan adayları olarak yarışıyor.
Federal Seçim Kurulu Başkanı Dieter Sarreither’in verdiği bilgiye göre, seçimlere ülke genelinde 1400'ü kadın olmak üzere 4 bin 828 aday katılıyor. Alman vatandaşları kendilerini Federal Alman Parlamentosu'nda dört yıl boyunca temsil edecek kişileri belirlemek üzere oy kullanırken, vekiller,  "genel, doğrudan, serbest, eşit ve gizli oyla" seçiliyor. Vatandaşlar genel seçimlerde iki oy kullanıyor. Birinci oyla her seçmen doğrudan kendi seçim bölgesinden bir milletvekili adayını seçerken, ikinci oy ile desteklemek istediği partiyi seçiyor.


 

İlgili Haberler