Almanya ile büyük gerilim; İpler kopma noktasında

Almanya ile büyük gerilim; İpler kopma noktasında

Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin başbakan adayı Martin Schulz’e göre Gabriel Alman vatandaşlarına seyahat uyarısının seviyesi artırabilir, diğer yandan mali yardımların kesilmesi konuşuluyor.

ALMAN vatandaşı Peter Steudtner'in Büyükada'daki gözaltılar sonrası 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim tırmanıyor.

TATİLİNİ YARIDA KESTİ

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye'de tutuklanan insan hakları aktivistleri ile ilgili bugün "net bir yanıt" vereceği bildirildi.Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in Türkiye’de tutuklanması iki NATO müttefiki Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir gerginliğe yol açtı. 

BÜYÜK RAHATSIZLIK

Alman hükümetinde büyük rahatsızlık yaratan tutuklama sonrası Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de tatilini yarına keserek Berlin’e döndü.Gabriel’in bugün de Türkiye’de Steudtner’in tutuklanması ile ilgili olarak “net bir yanıt” vereceği bildirildi. DW’nin haberine göre; Bakan Gabriel’in Perşembe sabahı önce Bakanlıkta istişareler yapacağı belirtildi. Gabriel’in daha sonra da açıklama yapacağı tahmin ediliyor. 

NE YAPACAKLAR

Ancak Berlin’in Türkiye’ye karşı ne tür önlemler alması planladığı bilinmiyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin başbakan adayı Martin Schulz’e göre Gabriel Alman vatandaşlarına seyahat uyarısının seviyesi artırabilir.

BERLİN SERTLEŞİYOR

Türkiye’nin Berlin’deki büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Alman aktivistin tutuklanmasının ardından istişarelerde bulunmak üzere Alman Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de çarşamba günü yaptığı basın toplantısında “son gelişmeler ışığında Türkiye’ye yönelik AB’nin mali yardımlarının gözden geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz” demişti.

BÜYÜKADA'DA GÖZALTINA ALINMIŞLARDI

Büyükada’da insan savunucularının güvenliği konulu bir çalışma toplantısı yapan aktivistlerden Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Yurttaşlık Derneği üyesi Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun, İsveçli eğitmen Ali Gharavi ve Alman danışman Peter Steudtner, 13 gün süren gözaltı sürecinden sonra salı çıkarıldıkları mahkeme tarafından “terör örgütüne yardım etmek” suçlamasıyla tutuklanmıştı.Alman aktivist Steudtner’in, stres ve travma konularında eğitim vermek amacıyla toplantıya katıldığı belirtiliyor. 
Steudtner’in hayat arkadaşı Alman basınına yaptığı açıklamalarda terör suçlamalarının “saçma” olduğunu belirtmişti.

DIŞİŞLERİ'NDEN YANIT GELDİ

Tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili Almanya Federal Cumhuriyeti'nden (AFC) yapılan açıklamaya, Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi.Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan karşı açıklamada "AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür" denildi.

"ÇİFTE STANDART BİR KEZ DAHA ORTAYA KONULDU"

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı'nın açıklaması şu şekilde: "18 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili olarak Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarıyla, Bakanlığımızda yapılan görüşmede konunun yargıya intikal ettiği, bağımsız Türk yargısına güvenilmesi gerektiği, Steudtner'in gözaltına alındığı ilk günden itibaren uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak konsolosluk himayesinin sağlanmasında herhangi bir eksiklik yaşanmadığı izah edilmiştir. Aynı konuda Berlin Büyükelçimiz de AFC Dışişleri Bakanlığına talepleri üzerine izahatta bulunmuştur. 

TÜRK YARGISINA DOĞRUDAN MÜDAHALE

Bu görüşmelerin ardından AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda, Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Bu açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir. Ülkemizde yargı yetkisinin kullanılmasında, Anayasamız çerçevesinde hiçbir organ, makam, merci veya kişinin mahkemelere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı teminat altına alınmıştır. Söz konusu açıklamalardaki ifadeler, ülkemizi hedef alan farklı terör örgütü mensuplarına kucak açarak, teröristlerin adalet önüne çıkarılmasını engelleyenlerin hukuka yaklaşımlarındaki çifte standartı bir kez daha ortaya koymuştur.

İlgili Haberler