AKP'Yİ İTTİFAKTAN İHRAÇ EDİN

AKP'Yİ İTTİFAKTAN İHRAÇ EDİN

ABD basını Türkiye’deki gelişmeleri irdelemeyi sürdürürken iktidar partisi için“Türkiye’nin liberal olmayan muhafazakarları” nitelemesi yapılıyor.

“Türkiye’nin liberal olmayan muhafazakarları”

ABD Basını tarafından hakkında artık neredeyse hergün bir eleştiri yazısı çıkan Başbakan Erdoğan yine gündemde.Bu defa Amerika'nın en çok okunan prestijli gazetesinin baş yazarlarından birinin köşesine eleştirilen bir konuk olarak yer aldı.

Wall Street Journal gazetesi, Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı’nın AKP'nin "Erdoğan’ın Türk sivil toplum üzerindeki kontrolü gevşetmesine dek” dışlamasını istedi. AKP Hükümeti ve Başbakan Erdoğan'a ABD basınından eleştiriler sıklaşmaya başladı. Erdoğan Hükümetinin uyguladığı yasakları ve baskıları uzun zamandır sert bir şekilde eleştiren ABD basını 30 Mart yerel seçimlerinin ardından bu eleştirilerin yönünü Avrupa'ya çevirdi. 
Wall Street Journal gazetesi, başyazılarını kaleme alan ekipten Sohrab Ahmari imzasıyla “Türkiye’nin liberal olmayan muhafazakarları” başlıklı bir yazı yayınladı. AKP’nin Kasım 2013’de katıldığı Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı’nın ilke olarak her türlü aşırılık, otoriterlik ve ırkçılığı reddettiği belirtilen yazıda “Bu standartlara göre, Türkiye’nin AKP olarak bilinen Adalet ve Kalkınma Partisi, oraya ait değil” iddiasına yer veriliyor.
 

“AKP’Yİ İHRAÇ ETMELİ YA DA ÜYELİĞİNİ ASKIYA ALMALI”
Ahmari yazısını, “Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı, Türk sivil toplumu ve siber alanı üzerindeki kontrolü gevşetmesine dek AKP’yi ya ihraç etmeli ya da üyeliğini askıya almalı. Böyle bir adım kuşkusuz ki bazılarınca ittifakın tek İslami partisine karşı bir önyargı olarak algılanır. Ancak Avrupalı muhafazakarlar için AKP’nin otoriterliğe yönelişini eleştirmemek daha kötü bir mesaj gönderir yani, birey ile devlet arasındaki ilişkiye dair muhafazakar ilkeler, bazılarına uygulanırken bazılarına uygulanmadığıdır” sözleriyle noktalıyor.

TÜRK MEDYASINDA YER ALMIYOR

Yabancı basında neredeyse hergün yapılan bu eleştiriler Türk Medyası tarafından yansıtılmıyor. Diplomatik kaynaklar ise, Erdoğan'ın baskıcı ve yasakçı tutumunu değiştirmemesi halinde bu eleştirilerin giderek yaptırımlara dönüşebileceğini, Türkiye'nin batı dünyasında giderek yalnızlığa doğru ilerleyebileceği yorumları yapıyorlar.

 8 yıldır Avrupa’da Hristiyan Demokrat Grup’ta yer alan AKP, gözlemci üyelikten ayrılarak İngiltere’nin liderliğindeki ‘Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı’na geçtiğimiz yılın kasım ayında katılmıştı. Avrupa Birliği’ne kuşkuyla bakan grubun hedefi, ‘Muhafazakar değerleri Avrupa’da yaymak’ olarak belirtiliyor.İttifakın Wall Street Journal'ın bu tavsiyesini nasıl değerlendireceği bilinemiyor.Gurubun Avrupa parlementosunda 52 sandalyesi bulunuyor. AKP Milletvekili ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bu gurubun Başkan vekili olarak görev yapıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı