AKP'NİN LOBİCİSİNE AMERİKA'DA DAVA AÇILDI

AKP'NİN LOBİCİSİNE AMERİKA'DA DAVA AÇILDI

Kendi hesabından üst üste 50 Bin Dolar çekip nedenini açıklamayan Türkiye Lobicisi Hastert'e dava açıldı

Kongre’de Türkiye için lobi faaliyeti yürüten Temsilciler Meclisi eski başkanı Dennis Hastert hakkında FBI’a yalan söylediği için dava açıldı

5 YIL HAPİS CEZASI ALABİLİR

ABD’de Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin eski başkanı olan deneyimli siyesetçi Dennis Hastert hakkında, “FBI’a yalan beyan verdiği” gerekçesi ile dava açıldı. ABD basınına göre, siyaseti bıraktıktan sonra Dickstein Shapiro lobicilik şirketinde çalışmaya başlayan ve Türkiye için lobi yapan Hastert (73), beş yıl hapis cezasına çarptırılabilir. Hastert’in geçmişine yönelik bir sırrı saklamak adına FBI’a yalan söylediği belirtiliyor.

SIR HALA SAKLANIYOR

Hastert hakkında yürütülen soruşturma, bankadan düzenli aralıklarla yüklü miktarlarda para çekmesinin ardından başlatıldı. Haziran 2010-Nisan 2012 tarihleri arasında Hastert, toplamda 15 kez 50 bin dolar çekmişti. ABD yasalarına göre, 10 bin dolar üzerinde olan herhangi bir düzenli para çekiminin bildirilmesi gerekiyor. Bildirimde bulunmayan Hastert, banka yetkilileri tarafından sorgulandı.

10 BİN DOLAR ALTINDA PARA ÇEKMEYİ SÜRDÜRÜNCE

Siyasetçi, bunun üzerine 10 bin doların altında olacak şekilde para çekmeye devam etti. İşlemleri takip eden FBI ve İç Gelir Servisi (IRS) yetkilileri, 2013’te Hastert’i resmen soruşturmaya başladı. Aralık 2014’te FBI tarafından sorgulandığında Hastert, parasını bankada değil nakit olarak tutmak istediğini söyledi. Ancak yetkililerin yaptığı araştırma, bunun aksini gösterdi.

NE YANLIŞ YAPTIĞI AÇIKLANMADI

Buna göre, Hastert, 2010 -2014 yılları arasında toplamda 1.7 milyon dolara ulaşan parayı, “hatalı davranışta bulunduğu” bir kişiye sus payı olarak veriyordu. İddianamede “Birey A” olarak anılan bu kişinin Hastert’i “hayatının büyük kısmı boyunca tanıdığı”, ikilinin tanışıklığının büyüdükleri Yorkville kentine dayandığı aktarılıyor. Ancak, Hastert’in sus payı verdiği bu kişiye ne gibi bir yanlışta bulunduğu yer almıyor.

SİBEL EDMONS RÜŞVET ALMAKLA SUÇLAMIŞTI

Çevirmen olarak çalıştığı FBI’a yönelik yolsuzluk iddialarında bulunmasının ardından kovulan Sibel Edmonds, Hastert’in 2000 yılında Temsilciler Meclisi’ne gelen Ermeni soykırımı tasarısını gündemden çekmesi için Türk yetkililerden rüşvet aldığını öne sürmüştü. 2005 yılında Vanity Fair dergisinde yayınlanan bu iddialar, soruşturulmuş ancak Hastert’in rüşvet aldığına dair bir kanıt bulunamamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı