ABD'DEN SUUDİ ARABİSTAN'A DEPREM YASA

ABD'DEN SUUDİ ARABİSTAN'A DEPREM YASA

ABD Senatosu, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin Suudi Arabistan'a dava açmasına imkan tanıyan yasa tasarını onayladı.

Amerika ve  Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri tehdit eden tasarı ABD'de Senato'dan geçti. ABD Senatosu, 11  Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin  Suudi Arabistan'a dava açmasına imkan tanıyan yasa tasarını onayladı.

BİR DEMOKRAT VE BİR CUMHURİYETÇİ SENATÖR TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTI

Bir Demokrat ve bir Cumhuriyetçi senatör tarafından hazırlanan yasa tasarısı Senato'daki oylamaya katılanların tamamının oylarıyla geçti.

ABD MAHKEMELERİNDE DAVA AÇABİLMESİNE İMKAN TANIYOR 

Tasarı, 11  Eylül saldırılarında ölen kişilerin ailelerinin saldırılarda Suudi yöneticilerin rolü olabileceği gerekçesiyle ABD mahkemelerinde dava açabilmesine imkan tanıyor. ABD'de 1976 yılında çıkarılan bir yasa, başka ülkeler hakkında Amerikan mahkemelerinde dava açılmasını engelliyor. Senato'dan bugün geçen tasarı, 1976 yılına ait yasanın konuyla ilgili bölümünde istisnalar yapılmasına imkan veriyor.

RİYAD TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Tasarı gündeme geldiğinde  Suudi Arabistan yönetimi tepki göstermiş, Kongre üyelerini ABD'de bulunan 750 milyar dolar değerindeki varlıklarını satmakla tehdit etmişti.

OBAMA DA KONGRE ÜYELERİNDEN TASARIYI GEÇİRMEMESİNİ İSTEMİŞTİ

Barack  Obama yönetimi de Kongre üyelerinden tasarıyı geçirmemesini istemiş, ABD aleyhinde benzer yargı süreçlerinin başka ülkelerde başlayabileceği gerekçesiyle Amerikan vatandaşlarının tehlikeye girebileceğini belirtmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü  Josh Earnest, bugün tasarının geçmesinden hemen sonra yaptığı açıklamada, bu adımın "istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini",  Obama'nın tasarıyı veto edeceğini söyledi.

TASARININ YASALAŞMASI İÇİN TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN DE GEÇMESİ GEREK

Earnest, "Bu yasa tasarısı, egemenlik dokunulmazlığıyla ilgili uzun zamandır bulunan uluslararası hukuku değiştirecektir. Başkan  Obama'nın tasarının ABD'yi dünyanın diğer mahkemelerinde zarar görecek duruma düşüreceği konusundaki endişeleri devam ediyor." dedi.

Tasarının yasalaşması için ABD Kongresi'nin diğer kanadı Temsilciler Meclisi'nden de geçmesi ve  Obama tarafından imzalanması gerekiyor. Ancak  Obama, tasarıya karşı çıktığını ve veto edeceğini açıklamıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı