ABD BARZANİ'NİN BAĞIMSIZLIK AÇIKLAMASINA ÇOK YUMUŞAK

ABD BARZANİ'NİN BAĞIMSIZLIK AÇIKLAMASINA ÇOK YUMUŞAK

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması çağrısında bulundu.

Barzani’nin "Bağımsız Kürt devletinin kuruluşu yakın" açıklamasının ardından ABD tepkisi gecikmedi.

ABD GERÇEKTEN IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ İSTİYOR MU?

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin "Kürdistan ile merkezi yönetim arasındaki ilişki konfederalizme doğru gidiyor, bir sonraki adım bağımsız Kürt devleti. Bağımsız Kürt devletinin kuruluşunun yaklaştığından eminim" sözlerini değerlendirirken, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması çağrısında bulundu.

Kürt lider Barzani, kısa süre önce Baas rejiminin devrilmesinden bu yana geçen 11 yıl içerisinde Bağdat yönetiminin baskı, abluka ve ambargo ile Kuzey Irak siyasetini zora sokmak istediğini anlatırken, "Federal anayasanın ihlali anlamına gelen bu politikalar Irak'taki halkların bir arada yaşama isteğini de tehlikeye atıyor" dedi. Amerika’nın Sesi Radyosu’nun haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde Barzani’nin "Bağımsız Kürt devletinin kuruluşu yakın" diye açıklama yaptığını hatırlatması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

"Irak’ın toprak bütünlüğü korunmalıdır. Federal, demokratik, çoğulcu ve birleşik Irak’a destek vermeye devam ediyoruz. Tüm taraflara da bu amaca yönelik birlikte çalışması çağrısında bulunuyoruz".dedi. Ancak ABD'nin Ortadoğu politikalarını iyi bilen uzmanlar, ABD'nin bu açıklamasının diplomatik bir manevra olduğunu, yakın gelecekte ilan edilecek Irak Kürt Bölgesi özerkliğine Amerikanın çok büyük bir tepki vermeyeceğini düşünüyorlar. Bir emekli büyükelçi, "Barzani'nin bu açıklaması tesadüf değil, ABD onayı olmadan böyle bir açıklama yapması mümkün değil" şeklinde yaptığı değerlendirmeye "Zaten Amerikanın tepkisine dikkat edersek bunu rahatlıkla anlayabiliriz. Eğer ABD bu çıkışı onaylamasa tepkisini sözcünün orta yol öneriler şeklinde açıklaması ile asla bırakmazdı" şeklinde konuşuyor. Türk medyasının bazı gurupları ise Irak savaşından beri ABD'nin bölgede bağımsız bir Kürt devleti kurulması arzusunda olduğunu iddia etmekteler.

ERDOĞAN NECİRVAN BARZANİ GÖRÜŞMESİ

Öte yandan BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani’yi kabul etti. Başbakan Erdoğan, IKBY Başbakanı Barzani’yi Başbakanlık Resmi Konutu’nda kabul etti. Başbakan Erdoğan ile Barzani’nin, ticari ve ekonomik ilişkiler, sanır kapıların açılması, enerji işbirliğini görüştükleri öğrenildi. Görüşmede ayrıca, bölgedeki gelişmelerin ve siyasi konularla ilgili olarak görüş alışverişinde bulundukları öğrenildi.
Yapılan bu açıklamalara karşı görüşme gündeminin ana konusunun, Bağımsız Kürt Devleti yakındır açıklamalarına ilşkin ABD görüşüne destek ayrıntıları görüştüğü şeklind ediplomatik kaynaklar tarafından yorumlar yapılıyor.Ağustos'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Erdoğan'ın bu tür gelişmelerin gündem gelmesini istemediği de yapılan yorumlar arasında. Sonuç olarak Kürt Bölgesi bağımsızlığı önce ki iddiların akibetine uğrayacak ve gündemden düşmek zorunda kalacak gibi görünüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı