8 yaşındaki çocuk gerdekte öldü!

8 yaşındaki çocuk gerdekte öldü!

8 yaşında gerdekte ölen kızla ilgili flaş gelişme!

YEMEN YANIT VERDİ

Yemenli yetkililer hafta sonundan bu yana tüm dünyada büyük yankı uyandıran "evlendirildiği gece hayatını kaybeden sekiz yaşındaki kız" haberine yanıt verdi

EMNİYET YALANLADI, MUHABİR DOĞRULADI


Bir emniyet yetkilisi haberde sözü geçen aileyle temasa geçtiğini ve aileden olayla ilgili yalanlama geldiğini belirterek, "Kızın fotoğrafları elimde isteyen herkese gösterebilirim" diye konuştu. Haberi yazan muhabir ise haberinin arkasında durduğunu ve olayla ilgili bilgiyi kızın komşularından aldığını söyledi.

Dubai merkezli Gulf News haber sitesine konuşan emniyet yetkilisi Muslih El Ezzani, “Olayı duyduğumda kızın babasını aradım. Kızıyla birlikte geldiler ve hem evliliği hem de ölümü yalanladılar. Kızın fotoğrafları elimde isteyen herkese gösterebilirim” dedi.

El Ezzani, kızın sekiz yaşında babasının ise 40'lı yaşlarının sonunda olduğunu vurgulayarak, "Bu kişi Hardth bölgesine 20 gün önce taşınmış. Revan'ın dışında evli bir kızı ve bir de oğlu var. Eğer gazeteciler bu olayı araştırmak isterse kendileriyle yeniden temas kurabilirim" dedi. El Ezzani bölgedeki hastanelerden de konuyla ilgili bir bilgi alamadığını belirtti.

HABER GİZLENMEYE ÇALIŞIYOR

Haberi ilk duyuran freelance gazeteci Muhammed Radman ise yetkililerin açıklamalarının ardından haberini savundu.

Revan adlı kızın komşularının kendisine kızın öldüğünü ve gömüldüğünü anlattığını belirten Radman, "Komşular olayla ilgili ifade vermeye hazırlar. Bence yetkililer haberi gömmeye çalışıyor" diye konuştu.

DÜNYA AYAĞA KALKTI


Yemen'in güneyinde bulunan Hardth şehrinde yaşanan olayda sekiz yaşında bir kız çocuğu 40 yaşından daha büyük bir adamla evlendirildiği gece vajinasındaki ve iç organlarındaki yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybetti. Tüm dünyada büyük yankı uyandıran olay sonrası insan hakları örgütleri ve Yemenli aktivistler adının Revan olduğu açıklanan küçük kızla evlenen adamın ve Revan'ın ailesinin tutuklanması için çağrı yapmıştı.

Olay önceki gün Kuveyt merkezli Al Watan haber sitesinde yayımlandı. Yemen’in yerel gazetelerinden Al Mashhad kaynak gösterilerek verilen haber kısa sürede uluslararası medyanın dikkatini çekti.

Yemen’de 2010 yılında da Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in raporlarında yer alan benzer bir vakada 13 yaşındaki bir kız çocuğu kendisinden yaşça büyük bir adamla evlendirildikten üç gün sonra cinsel birleşme sonucu iç yaralanma sebebiyle yaşamını yitirmişti.

Birleşmiş Milletler raporlarına göre Yemen’de her üç kızdan biri 18 yaşından önce kendilerinden büyük adamlarla para yüzünden evlendiriliyor.
 
TÜRKİYE'DEKİ ÇOCUK GELİNLER, 181 BİN ÇOCUK GELNİ VAR

Hazırlanan Çocuk Gelinler raporuna göre, Türkiye’de 181 bin çocuk gelin var.

Rapora göre, Türkiye’de 18 yaş altı “çocuk evlilik” oranı ortalaması yüzde 28. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Araştırması ve TÜİK verilerinden yararlanarak hazırlanan rapora göre, Türkiye genelinde 181 bin 36, İstanbul’da ise 24 bin 934 çocuk gelin var.

Diyarbakır’da % 50 Uçan Süpürge Kadın Derneği’nin, Sabancı Vakfı’nın desteğiyle yürüttüğü “Çocuk Gelinler Projesi”nin final toplantısı, dün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katılımıyla Meclis’te yapıldı. Proje kapsamında elde edilen verileri Prof. Dr. Yıldız Ecevit değerlendirdi. Ecevit, dünyada çocuk yaşta evliliklerin yüksek olduğu ülkeleri Nikaragua, Hindistan, Nijerya, Mali olarak sıralandı.

Ecevit, raporunda bölgelere göre 18 yaşından küçük evlenen kadınların oranlarına yer verdi. Rapora göre, Türkiye genelinde 181 bin 36, İstanbul’da ise 24 bin 934 çocuk gelin var.

Hacettepe Üniversitesi’nce yapılan bir araştırmaya dayanan verilere göre 18 yaş altında evlenenlerin oranı 2008 yılı itibariyle yüzde 28.2 olarak rapora yansıdı. Ecevit, bu verilere ilişkin “KAMER Başkanı Nebahat Akkoç’un çalışmasına göre Diyarbakır’da erken evlilikler yüzde 50’ye kadar çıkıyor. İstatistikler yüzde 28’i gösteriyor ama bazı bölgelerde çok yüksek. Ortalama küçük olsa da mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Raporun TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan bölümünde 2011 itibariyle evlilik yaşları bölgelere göre sıralandı. Verilere göre Karadeniz bölgesinin düşük yaşa sahip olduğu görüldü.




Kaynak:Haber Kaynağı