Zeyid Aslan'dan kadın gazetecilere: Ben de sizin bacak aranızı çeksem...

Zeyid Aslan'dan kadın gazetecilere: Ben de sizin bacak aranızı çeksem...

Genel Kurul'da CHP Milletvekili Kamer Genç'e ağır küfürler eden, kınama alan ve Böcek Komisyonu Başkanlığından istifa etmek zorunda kalan Tokat Milletvekili Zeyid Aslan bu defa kadın gazetecilere hakaret etti. Aslan, gazetede çıkan uyuyan fotoğraflarına sinirlenerek, "Sizin bacak aranızı çekip yayınlarım" dedi. 


TBMM'deki torba yasa nedeniyle milletvekilleri gecenin geç saatlerine kadar Genel Kurul'da kaldı ve bazılarınn bahçede uyurken fotoğrafları çekildi. Bu fotoğraflardan birinde ayakkabılarını çıkarmış halde bahçede uyurken görüntülenen Zeyid Aslan'ın fotoğrafı Sözcü Gazetesi'nde yayınlandı.



Ancak fotoğraf Aslan'ı çok kızdırdı. Aslan dün TBMM'de iktidar kulisinin bahçesinde rastladığı bir grup kadın gazeteciye hakaret etmeye başladı. Aslan, "Bir dahaki dönem hiçbir gazeteci buraya giremeyecek. Sizi buraya sokturmayacağım. Elimden ne gelirse yapacağım. Bunu mücadelesini vereceğim. Siz bu yaptıklarınızı gazetecilik mi sanıyorsunuz? Biz de insanız yoruluyoruz. Ben sizin bacak aranızı çekip gazeteye bastırsam, bunların gerçeği bu diye ahlaksız olurum değil mi? Ama sizinki gazetecilik oluyor” dedi. 
Bunun üzerine kadın gazeteciler şoka girerken Aslan'a hakaret etmemesi gerektiğini söyleyebildiler. 


PMD'DEN ZEYİD ASLAN'A KINAMA: 'DERHAL ÖZÜR DİLE'

Parmalento Muhabirleri Derneği'nden (PMD) sert tepki geldi. Dernek yönetimi bir açıklama yayınlayarak, "PMD olarak, kadın gazetecilere hakaret ve taciz içerikli ifadeler kullanan Zeyid Aslan’ı kınıyoruz ve derhal kadın gazetecilerden özür dilemeye davet ediyoruz" dedi. 

PMD Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, Aslan'ın dün saat 15.30 sularında TBMM iktidar kulisi bahçesinde dört kadın parlamento muhabirine hakaret içerikli ifadelerde bulunduğunu ve 'Bir dahaki dönem hiçbir gazeteci buraya giremeyecek! Sizi buraya sokturmayacağım!...Ben sizin bacak aranızı çekip gazeteye bastırsam, ‘bunların gerçeği bu’ diye… Ahlaksız olurum değil mi? Ama sizinki gazetecilik oluyor…” sözlerini hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"TBMM’de gazeteciler, halkın gerçekleri öğrenme hakkı adına kamusal görev yapmaktadır. Halkın gerçekleri öğrenme hakkı kutsaldır ve hiçbir biçimde sansürlenemez, engellenemez. Unutulmamalıdır ki; TBMM kampusu kamusal alandır ve Meclis’teki tüm faaliyetler parlamento muhabirleri aracılığı ile halkın denetimine açıktır. Kurulduğu günden bu yana millet adına Meclis’e ayna tutan parlamento muhabirleri, zor koşullar altında kamusal görevini yerine getirmeye, toplumun “gözü, kulağı, sesi” olmaya çalışıyor; halkın bilgi edinme hakkı için mücadele veriyor. Gazeticilerin olmadığı, özgürce çalıştırılmadığı, yasaklanıp sansürlendiği toplumlarda demokrasiden söz edilemez. Gazetecilerin susturulduğu toplumlarda sokaktaki insan "kör ve sağır" demektir. Bu bilinçle hareket eden parlamento muhabirleri, iktidar partisine mensup bir milletvekili tarafından “sözlü tacize” uğramıştır. Parlamento Muhabirleri Derneği olarak, kadın gazetecilere hakaret ve taciz içerikli ifadeler kullanan Zeyid Aslan’ı kınıyoruz… Ve derhal kadın gazetecilerden özür dilemeye davet ediyoruz."

CHP'li kadın milletvekillerinden AK Parti'li Aslan'a tepki


CHP'li kadın milletvekilleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, parlamento muhabiri kadınlara yönelik sözleri nedeniyle AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'a kayıtsız kalmamasını istedi. 


CHP'li bazı kadın milletvekilleri, Aslan ile kadın gazeteciler arasında yaşanan diyalogla ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İzmir Milletvekili Alaaddin Yüksel de katıldı. 

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Aslan'ın kadın muhabirlere hakaret içerikli ifadeler söylediğini belirterek, "Genel Kurul çalışmaları sırasında kulis bahçesinde sere serpe yatan ve uyuyan milletvekili, halkın haber alma özgürlüğü için çalışan gazetecilere cinsel taciz içerikli sözler sarfettiği gibi, kulise sokmamakla tehdit etti" dedi. 

Gazetecilerin, kendisini evinde gibi hissederek, rahat hareket eden milletvekilini görüntüleyerek, görevini yaptığını savunan Kaleli, Aslan'ın kullandığı çirkin ifadelerden sonra bunun ahlaksızlık olacağını söyleyerek, dediklerini doğruladığını anlattı. 

Kadına karşı ayrımcı, saldırgan ve tacizkar tutumların karşısında olduklarını kaydeden Kaleli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i, Aslan'ın hakaretine kayıtsız kalmamaya çağırdı. 

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de kadına yönelik şiddetin boyutunun Gezi Parkı odaklı eylemlerde görüldüğünü dile getirerek, Meclis'te de bir milletvekilinin kadın gazetecileri taciz ve tehdit ettiğini savundu. 

Kadına karşı tehditkar dilin terkedilmesi gerektiğini belirten Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'in kadına yönelik şiddete karşı gözlerini kapamamasını istedi.