YSK'NIN RESMİ SİTESİNE NEDEN ULAŞILAMIYOR

YSK'NIN RESMİ SİTESİNE NEDEN ULAŞILAMIYOR

Yüksek Seçim Kurulu Resmi sitesine başvurduk. Ancak 07:00 itibariyle google üzerinden bulduğumuz http://www.ysk.gov.tr/ adresine ulaşmak mümkün olamadı.

SEÇİM GÜNÜ BÜYÜK SKANDAL

Bu gün 30 mart Türkiye yerel seçimlerinin yapılacağı gün. Sandık başında bir takım sıkıntılar yaşamamak için okurlarımıza "Nasıl Oy Kullanacağım" başlıklı rehber bir haber hazırlamak istedik. Günlerce önce kimi medya kuruluşlarında verilmiş haberleri araştırdık. Bu haberlerin tümü de birbirinden farklı yazılmışlardı. Doğal olarak bu konuda Türkiye Devletinin en yetkili organı olan Yüksek Seçim Kurulu Resmi sitesine başvurduk. Ancak 07:00 itibariyle google üzerinden bulduğumuz http://www.ysk.gov.tr/ adresine ulaşmak mümkün olamadı. İnanılır gibi değil ama Türkiye'de tüm dünyanın yakından izlediği 30 Mart Yerel seçimlerini tartışmasız ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirmek ve organize etmekle görevli Yüksek Seçim Kurulu'nun Resmi sitesine ulaşılamıyordu. İşte TSK Resmi sitesine tıkladığımızda karşımıza cıkan sayfanın ekran görüntüsü. 

Konu ile ilgili ulaşmaya çalıştığımız Yüksek Seçim Kuruluna ait +90 312 4191040-48 ait telefonlardan ise iletişim sağlanamadı.

VPN KULLANICI SORUNU MU?

Twitter ve Youtube adlı sosyal paylaşım sitelerinin kapatılmasının ardından bir çok kullanıcı bilgisayarlarına "yasaklı sitelere giriş" için özel yazılımlar yükledi. Twitter hesabımızdan yaptığımız araştırmada bazı okurlarımız VPN yüklemediği bilgisayardan YSK sitesine ulaşabildiği bilgisini paylaştı. Bu şu anlama geliyor. YSK sitesine yurt dışında ki internet kullanıcıları giremiyorlar . Bu özellikle yapıldıysa ne anlama geliyor. Ayrıntıları araştırıyoruz.

 

erqg.jpg

YURT DIŞI DNS'LERE KAPATILMIŞ

Okurlarımızdan gelen mesajların ardından mobil hattımızda kullandığımız VPN programını kaldırdığımızda YSK Resmi sitesine erişim sağladık. VPN programları yurt dışı DNS İP numaraları üzerinden çalıştığına göre YSK Resmi sitesinin sadece Yurt İçi kullanıcılara açık olduğunu tespit etmiş olduk. Bu yasaklanmış olan Twitter ve Youtube gibi sitelere erişmek isteyen yüzbinlerce Türk vatandaşının YSK sitesine ulaşamayacağı anlamına geliyor. 

2qq.jpg

DİĞER DEVLET KURUMLARI SİTELERİNDE DURUM NE

Aynı denemeyi İçişleri Bakanlığı'na ait http://www.icisleri.gov.tr/ adresinde denediğimizde hiç bir sorunla karşılaşmadık. Bakanlık sitesine erişimde hiç bir sorunla karşılaşmadık. Sonuç olarak Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesine Türkiye'ye ait olmayan hiç bir DNS İP numarası ulaşamıyor sonucu çıkıyor. Bu uygulamanın neden yapıldığını araştırmaya çalışıyoruz. 

PEKİ MOBİL TELEFON'DAN ULAŞILIYOR MU

Mobil telefonumuzdan da test ettiğimizde ne yazık ki Yüksek Seçim Kurulu Resmi sitesinde aynı sonucu aldık. Google üzerinden yaptığımız araştırma da YSK resmi sitesinin Hacklenmiş olduğuna ilişkin herhangi bir habere ulaşamadık.Ancak okurlardan gelen uyarılar üzerine, mobil hattımızda kullandığımız VPN uygulamasını kaldırdığımız da YSK Resmi sitesine ulaşabildik. Bu da YSK sitesinin sadece yurt dışı internet kullanıcılarına yasaklandığı sonucunu netleştirmiş oluyor.

ANADOLU AJANSI DA DÜN BİR SKANDAL LİNK YAYINLAMIŞTI

ilgili-haber-kopru-fontu-006.jpg

 

AYRINTILI BİLGİ BİRAZDAN

Kaynak:Haber Kaynağı