Yatağan İşçilerinden AKP'ye Son Uyarı

Yatağan İşçilerinden AKP'ye Son Uyarı

Tüm gece mücadele ettiler, Tomalarla karşılandılar ama yılmadılar Yatağan işçileri : "İktidar bu sana son uyarımızdır" dediler...

 Muğla'daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile kömür ocaklarının özelleştirilmek istenmesine tepki gösteren enerji ve maden işçileri Ankara'ya gitmek üzere 35 otobüs ile yola çıktı.

Yolun kesilmesinin ardından işçiler 5 saat boyunca oturma eylemi yaptıktan sonra Muğla'da doğru yürüyüşe geçti.

Aileleriyle birlikte sayıları bin 500 kişiyi bulan Tes-iş ve Maden-İş Sendikası'na üye enerji ve maden işçileri, dün saat 16.30 sıralarında Yatağan Termik Santrali önünde toplandı. Grubu, kendilerine destek için gelen çeşitli sivil toplum kuruluşu üyealeri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşların oluşturduğu 10 bin kişi uğurladı. Polis ve jandarmanın geniş güvenlik önlemi altında işçiler önce, 3 kilometre mesafedeki ilçe merkezindeki Madenci Heykeli'ne yürüdü. yol boyunca, "Ankara yolumuz, ölümüz olsa sonumuz, "Kitler vatandır, vatan satılmaz, "Vatanı satanı bizde satarız, "Direne direne kazanacağızö, "Her yer direniş, her yer Yatağan", "Birlik, mücadele, zafer sloganları attı.

"İKTİDARA BU SON UYARIMIZ"

Madenci Heykeli'nde Tes-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, kalabalığa seslendi. "İhalelere son teklif verme tarihi olan 10 Nisan'da da Ankara'da olacağızö diyen Erçelik, "Bu ihalelere katılan şirketler gelip işyerlerimizi teslim alamayacaklar. Buna izin vermeyeceğiz, kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. 7 Ekim'de 200 kişi ile yola çıktık, şimdi 2 bin kişi, bir dahaki sefere gerekirse 20 bin kişi yürüyeceğiz. Sadece kendimiz için değil, yarınlarımız ve ülkemiz için buna izin vermeyeceğiz.

Gemileri yaktık, geri dönüş yok, ne bedel ödenecekse ödemeye hazırız. Özelleştirme idaresi son teklif verme süresini iki buçuk ay uzattığını açıkladı. Ertelemeler ve uzatmalar bizi durduramaz, ancak özelleştirmeyi iptal ederlerse, vazgeçerlerse bizi durdurabilirler. İhale ilanına çıkıldığı gün, artık biz değil, onlar düşünsün dedik. Bu iktidara son uyarımızdır, Eğer vazgeçmezlerse şunu bilsinler ki 10 Nisan'da daha kitlesel olarak sonuç almaya, tarih yazmaya, bu işi bitirmeye gideceğiz. 17 Aralıktan sonra bu ülkede yapılacak her türlü özelleştirme şaibeli hale gelmiştir. Bugünde Ankara'ya yürüyoruz. Umudun yürüyüşünü, geleceğin yürüyüşünü başlatıyoruz" dedi.

"KÖMÜRÜN KARASI BAHTIMIZIN KARASI"

Maden-iş Sendikası Başkanı Süleyman Girgin ise "Enerji ve maden İşçileri aynı havayı soluduğu insanları da yanına alarak milletin önüne düşmüş, emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı milletin evini yani vatanın bağımsızlığını savunuyor. Siyasi iktidar ise tüm uyarılarımıza rağmen özelleştirme inadından vazgeçmiyor. Biliyorsunuz özelleştirme idaresi evlere şenlik bir erteleme kararı açıkladı. Bizler özelleştirme ihalelerinin iptalini beklerken onlar iki ay erteleme kararı açıkladılar. Böylelikle direnişin ve mücadelenin önüne geçebileceklerini, seçim öncesi süt liman bir ortam oluşturabileceklerini, seçimden sonra da bu işletmeleri kolayca satıp işçinin ve milletin canına ot tıkayabileceklerini sandılar. Ancak yanılıyorlar.

Bu karar mücadeleyi daha da bileylemiştir. Talebimiz ihalelerin iptal edilmesidir. Bu konudaki kararlılığımızı göstermek amacıyla Özelleştirme İdaresi'nin önüne gideceğiz ve mesajımızı orada vereceğiz. Ankara'ya, "Milletin parası, malı, mülkü yağmaya, talana, rüşvete, yolsuzluğa kurban gitmesin' diye gidiyoruz. Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile suçlananlar ve bu suçlarını iktidar gücü ile kapatmaya çalışanlar Yatağan'da, Yeniköy'de ve Kemerköy'de santral satamaz ve istiklal mücadelesi veremez. Cumhuriyet ekonomisinin, milli ekonominin can damarları olan kamu kurumlarımızı yandaşlara peşkeş çekenler, yağmalatanlar, milli çıkardan söz edemez. Kömürün karası, bahtımızın karası Türkiye'nin yüz karası olmasın diye gidiyoruz" diye konuştu.

POLİS OTOBÜSLERİ DURDURDU

Ankara'ya gitmek üzere 35 otobüs ile yola çıkan enerji ve maden işçilerinin yolu Muğla-Aydın Karayolu Kavaklıdere Kavşağı'nda, polis ve jandarma barikatı ve TOMA'larla kesildi. Barikatın gerisinde Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait arazözlerinde hazır bekletilmesi dikkati çekti. Yolun kesilmesi üzerine Tes-İş ve Maden-İş sendikası yöneticileri ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polis, otobüslerde arama yapılacağı gerekçesiyle, işçilerin yollarına devam etmelerine izin vermedi. Bunun üzerine otobüslerden inen işçiler, yolun karşı şeridini de trafiğe kapatıp, oturma eylemi yaptı.

İŞÇİLER MUĞLA'YA DOĞRU YÜRÜYÜŞE GEÇTİ 

Ankara'ya gitmek üzere 35 otobüs ile yola çıkan enerji ve maden işçileri, yolun kesilmesinin ardından 5 saat boyunca oturma eylemi yaptı. Polis ve jandarmanın, yaklaşık bin işçinin otobüslerle yola devam etmelerine izin vermeyince grup üyeleri, otobüslerden inerek Muğla istikametine yürüyüşe geçti. Bölgeye çevre illerden takviye çevik kuvvet ekibinin sevk edildiği öğrenildi. 

İŞÇİLERİN YÜRÜYÜŞÜ MUĞLA’DA SON BULDU

MUĞLA’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile kömür ocaklarının özelleştirilmesine tepki gösteren enerji ve maden işçilerinin başlattığı Ankara yürüyüşüş güvenlik güçlerinin engellemeleri nedeniyle Muğla’da son buldu. Burada polisin bu tutumunu kınayan işçiler, yürüyüşü sona erdirip, otobüslerle Yatağan’a döndü.
Maden ve santrallerin özelleştirilmek istenesine karşı aylardır direnişte olan Teş-İş ve Maden-İş sendikalarına üye işçiler ve aileleri, dün saat 16.00 sıralarında Yatağan Termik Santrali önünde toplandı. Yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüşün ardından ilçe merkezindeki madenci heykeline gelen işçiler burada kendilerine destek veren sendikaları ile sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 10 bin kişilik bir topluluk tarafından karşılandı. 

Burada yapılan açıklamaların ardından işçiler yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüşle Muğla-Aydın Karayolu Kavaklıdere Kavşağı’na kadar yürüyüp, burada kendilerini bekleyen 35 otobüsle Ankara’ya uğurlandı. Ancak, polis ve jandarma TOMA’larla yolu kesip, otobüsleri durdurunca kısa süreli arbede yaşandı. Bunun üzerine işçiler 5 saat süreyle oturma eylemi yaptı. Polisin, otobüslerin ruhsat ve anahtarlarını toplaması üzerine, işçiler yola yürüyerek devam etti. Gece boyunca aileleriyle yaklaşık 45 kilometre yürüyen işçiler saat 07.30 sıralarında Muğla sınırsızlık Meydanı’na ulaştı. Burada bir açıklama yapan işçiler, İçişleri Bakanı’nın talimatıyla yollarının kesilmesini protesto edip, Muğla İl Emniyet Müdürlüğünü kınadı.
Tes-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, işçilere seslenerek, “Türk-iş genel merkezimiz ile bakanlıklarımız arasında gece boyunca süren görüşmelerden maalesef bir sonuç alınamadı. Soma ve Zonguldak başta olmak üzere tüm işçi arkadaşlarımız bugün düzenleyeceğimiz eylem için Ankara’ya yola çıkarken, Yatağan işçileri olarak o kadar gözlerini korkutmuşuz ki, bizim ilçeden çıkışımıza izin vermediler. Eşlerimizi ve çocuklarımız otobüslerde 5 saat rehin aldılar. Muğla polisini bu tutumundan dolayı kınıyoruz” dedi.

Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin de “Sanmasınlar ki bu şekilde mücadelemizden geri adım attıracaklar. Bugün Ankara’daki eylemimizi engellendiler ama bizim için orada toplanan tüm emek dostlarına selam gönderiyoruz. Direnişimizi daha da büyüteceğiz, bize bu yaptıklarının hesabını AKP Hükümeti’nden soracağız. Bu ihaleler iptal edilinceye kadar mücadele etmek boynumuzun borcu olsun. Şimdiye kadar meşru demokratik zeminde hakkımızı aradık. Ankara’ya giderken dahi işyerlerimizi boş bırakmadık. Ancak bundan sonra hodri meydan” diye konuştu.

Muğla Barosu’na bağlı bir grup avukatın da destek verdiği basın açıklamasının ardından işçiler bir süre emniyet yetkilileri ile pazarlık ederek otobüslerin Muğla’ya gönderilmesi istedi. Görüşmelerin ardından sorun çözüldü otobüsler işçileri alıp, Yatağan’a döndü.

İşçilerin Muğla’daki açıklaması sırasında AK Parti Muğla İl Başkanlığı önünde çok sayıda Çevik Kuvvet ile TOMA ve “Akrep” olarak bilinen zırhlı aracın hazır bekletilmesi dikkati çekti.


Kaynak:Haber Kaynağı