Yasa Ne Diyor?  Medya Ne Yapacak?

Yasa Ne Diyor? Medya Ne Yapacak?

Reyhanlı haberi yapmak mahkeme kararıyla yasaklandı.Şimdi bu yasak karşısında gazeteciler ve köşe yazarları Türkiye tarihinin en büyük saldırısıyla ilgili suskun kalacaklardır. Oysa 5187 sayılı Basın Kanunu bakınız ne diyor...



Savcılık mahkemeye başvurdu ve Reyhanlı haberlerine yasak getirdi. Mahkeme kararı bu sabah tüm TV'ler de okundu. Medya ve Sosyal Medya'da Reyhanlı haberi, yorumu, resimleri yayımlamak yasak.
 
Şimdi bu yasak karşısında gazeteciler ve köşe yazarları Türkiye tarihinin en büyük saldırısıyla ilgili suskun kalacaklardır. 

Oysa 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 'Basın özgürlüğü' başlığı altında düzenlenen 3. maddesine göre; "Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir.
Basın özgürlüğünün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak; başkalarının şöhret ve haklarının, toplum sağlığının ve ahlâkının, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, Devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlanabilir."

Ne diyor yasa:"sınırlanabilir" diyor.
Ama haberi hiç yapmayın, yok sayın demiyor.
 
Şimdi bekleyelim ve görelim büyük Türk Medyası suskun kalarak tarihine bir leke daha mı sürecek, yoksa halkın haber alma özgürlüğünün gereği olan meslek ilkelerine sadık mı kalacak..?