YAŞ Toplantısı Başladı

YAŞ Toplantısı Başladı

 
YENİ KOMUTANLAR KİM OLACAK ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura toplantısı yarım saat erken başladı. Saat 11.00 de başlaması beklenen toplantı saat 10.30 da Genelkurmay Başkanlığı Karargahında Çakmak salonunda başladı

Ümit KOZAN-ANKARA
 
Başbakan Erdoğan ve YAŞ üyeleri Anıtkabir' i ziyaret ettikten sonra Karargaha gelerek toplantının yapıldığı Çakmak salonuna geçtiler..YAŞ toplantısı 3 gün sürecek. 

RAMAZAN AYI NEDENİYLE MASALARA İÇECEK KONULMADI
 
Genelkurmay Başkanlığı'ndaki Çakmak Salonu'ndaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısına Başbakan Erdoğan'ın yanı sıraGenelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel KomutanıOrgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Servet Yörük, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Donanma Komutan Vekili Koramiral Bülent Bostanoğlu katıldı.
 
Toplantıda Ramazan ayı nedeniyle geçen sene olduğu gibi masalarda herhangi bir içeceğin konulmaması dikkat çekti. YAŞ toplantısı, 3 Ağustos'ta sona erecek.
 
YENİ KOMUTANLAR KİMLER OLACAK

Öte yandan Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Ergan bu gün ki yazısında, 3 Ağustos'ta sona ermesi beklenen YAŞ'ın ardından yeni atancak olan muhtemel komuta kadrosu hakkında bilgiler verdi. İşte o yazıdan satır başları.
 
EN BÜYÜK KARIŞIKLIK DENİZ KUVVETLERİ'NDE 
 
Bu yıl YAŞ toplantısında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı konusunda mevcut teamüller de, Kuvvet komutanlığına atanacak oramiral kalmadığı için değişecek. Teamüllere göre 2 yıl Donanma Komutanlığı yapan isim Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevine atanıyordu. Ancak, Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in istifası nedeniyle bu yılki YAŞ'ta bu teamülün işlemesi söz konusu olmayacak.
 
Bunun yerine, iki alternatif var; İlki, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in görev süresinin bir yıl uzatılması ve bir koramiralin terfi ettirilip Donanma Komutanlığı'na atanması.
 
İkinci alternatif ise, mevcut Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bilgel'in emekliye sevk edilmesi, yerine de bu yıl Oramiralliğe terfi edecek olan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu'nun doğrudan atanması. Ancak bu durumda da, Donanma Komutanlığı görevinin Koramiral rütbesine indirilmesi söz konusu olabilecek.
 
HAVA KUVVETLERİ'NDE DURUM
 
Benzer bir durum Hava Kuvvetleri Komutanlığı için de geçerli; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bu yıl terfi sırasına girecek olan Korgeneral Abidin Ünal'ın atanması bekleniyor. Askeri teamüllere göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı atanıyordu. Geçen yıl ise Harp Akademileri Komutanlığı'na Kara Kuvvetleri kökenli bir isim olan Korgeneral Raif Akbaş atanmıştı.
 
Kulislere göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Korgeneral Abidin Ünal'ın atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun da Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanması bekleniyor. 
Kalyoncu, Kara Kuvvetleri komutanı olarak atanması halinde, bir sonraki Genelkurmay Başkanlığı için de en güçlü aday olacak. Bu durumda, 2015'ten itibaren 2 yıl süre ile Genelkurmay Başkanı olmasının önü açılacak. 
 
TUTUKLU SUBAYLARIN DURUMU DA BELLİ OLACAK
 
YAŞ toplantısında alınacak kararlar, Ergenekon, Balyoz, askeri casusluk gibi davalar nedeniyle halen tutuklu olan subayların durumunu da açıklığa kavuşturacak. Halen tutuklu durumda 15 general ve amiral ile, 235 subay ve astsubay bulunuyor. 
Daha önceki şura toplantısında tutuklu generallerin durumu dondurulmuş, bunlar terfi edilmemişti. YAŞ toplantısında, emeklilik süresine ulaşan tutuklu general ve subaylar da emekli edilmesine karar verilmesi, diğerlerinin durumunun askıda bekletilmesi bekleniyor. 
Bu çerçevede halen tutuklu durumdaki  YAŞ üyeleri Org. Bilgin Balanlı ile Org. Nusret Taşdeler'in ise bu yıl emekli olabileceği belirtiliyor.