Yandaş gazeteye kıyak

Yandaş gazeteye kıyak

İBB, her ay 75 bin adet bastırıp bedava dağıttığı, ‘İstanbul Bülteni’ dergisinin baskı işini yandaşa verdi. Bülten, AKP’li Tevhit Karakaya’nın sahibi olduğu Star Gazetesi’nde basılacak

“2013 Yılı İstanbul İhale ve Duyuru Bülteni Hazırlanması, Basımı Ve Dağıtımı Hizmet Alımı İşi” ihalesinin sonuç ilanı 3 Ocak 2013 tarihinde yayımlandı. 

Buna göre, herkese açık yapılan ihaleyi, İBB’nin şirketlerinden Kültür A.Ş. 1.260.000 TL’ye üstlendi. İhaleyi üstlenen Kültür A.Ş. daha sonra, 64 sayfalık söz konusu derginin sadece baskısı için yeni bir ihale açtı. Ancak Kültür A.Ş. ihaleyi, 4734 sayılı kanunun 3-g maddesi (ki bu madde “istisnalar” ı kapsar ve Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayan halleri düzenler) kapsamında yaptı ve “İstanbul Bülteni”nin basılması işini 2010 yılında AKP MYK üyesi eski Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın sahibi olduğu Star Matbaacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye verdi.

Aylık yayımlanan ve her bir sayısı 75 bin adet olan dergiyi Star 837 bin liraya basacak. Derginin baskıya hazırlanması ve dağıtımı ise Kültür A.Ş. Tarafından yapılacak.

DERGİNİN “MAHİYETİ”

Bültenin ihale şartnamesinde “işin mahiyeti” şöyle açıklanıyor: “İBB ile bağlı kurum ve birimlerin halka götürmüş oldukları hizmetlerin duyurulması, ekonomik, sosyal ve kültürel etkinliklerin hedef kitle tarafından zamanında öğrenilmesi, tartışılması, eleştirilmesi; yapılması planlanan hizmet ve projelerin topluma mal edilmesi için bir kitle iletişim platformu oluşturmak üzere yayınlanan…” 

Böyle denilmekle birlikte dergi, daha çok belediye yönetiminin reklamını yapıyormuş algısı oluşturuyor. İthal parlak kuşe kağıda basılan dergide, Belediye Meclisi’nde alınan kararlar ve bu kararlara muhalefet partilerin ne dediğine ilişkin bir haber yer almaz. Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yaptığı açılışlar, bu açılışlarda yaptığı konuşmalar, kendisini ziyarete gelen yabancı konuklarla ilgili haber ve fotoğraflar dergide bolca yer almakta.

TEVHİT KARAKAYA KİMDİR?

1955 Yılında Erzincan'da doğdu. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Ticaretle uğraştı. RP’den milletvekili seçildi. Kapatılan RP’nin yerine kurulun FP’den 1999 yeniden milletvekili seçildi. AKP'nin kuruluş aşamasında yer aldı. 2002'de AKP’den üçüncü kez Erzincan Milletvekili seçildi. 2007 seçimlerinde aday gösterilmedi. Daha sonra AKP MYK üyeliğine seçildi.