YABANCILAR 1 AYDA 1.8 MİLYAR DEVLET TAHVİLİ SATTI

YABANCILAR 1 AYDA 1.8 MİLYAR DEVLET TAHVİLİ SATTI

Yabancıların net hisse ve DİBS satışları bir ayda 1.8 milyar doları aştı

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez bankası ile kavgasının ardından büyük sıçrama kaydeden doların ve piyasaların Türkiye Ekonomisinde "Siyasi Risk" algısı ardından yabancı yatırımcıların kaçmasına neden oldu. Yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi portföyündeki azalma iki haftada 1.8 milyar doları aştı. Yabancıların hisse portföyü de 50 milyar doların altına indi.

532 MİLYON DOLAR AZALDI

Merkez Bankası verilerine göre, yabancıların mülkiyetindeki hisse portföyü 13 Mart haftasında bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 532 milyon dolar azaldı.

Böylece, bir önceki hafta yaşanan 280.7 milyon dolarlık azalma ile birlikte, yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi portföyündeki iki haftalık azalma 812.7 milyan dolara çıktı.

Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü de, üst üste üç haftadan sonra geçen hafta da net 31 milyon dolar azaldı. Önceki üç hafta yaşanan 991.9 milyon dolarlık net azalma da eklenince, bir aylık toplam azalma 1 milyar 22.9 milyon dolara çıktı.

AYLIK BAZDA KAÇAN YATIRIM 1.8 MİLYARI GEÇTİ

Böylece, yurt dışında yerleşiklerin toplam hisse ve DİBS partföyündeki dört haftalık net azalma 1 milyar 835.6 milyon dolara tırmandı.

Bu gelişmelersonrası, 13 Mart haftası itibarıyla, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki DİBS stoku 44.43 milyar dolara, hisse senedi stoku da 50 milyar doların da altına gerileyerek 49.81 milyar dolara düştü.

 


 

Kaynak:Haber Kaynağı