Umut Oran; 'Bu pazarlıkları meşru görmüyoruz'

Umut Oran; 'Bu pazarlıkları meşru görmüyoruz'

"Recep Tayyip Erdoğan'ın selamsız bandosu gibi bir ekonomi söz konusu."

CHP'Lİ UMUT ORAN: EKONOMİ SELAMSIZ BANDOSU GİBİ
 
Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, ekonominin iyi yönetilmediğini savunarak, "Ekonomi selamsız bandosu gibi. Kimin ne dediği, kimin ne ses çıkardığı belli değil" dedi.
 
Eskişehir'e CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan ile birlikte gelen Umut Oran, partisinin il binasını ziyaret etti. Oran burada yaptığı konuşmada AK parti hükümetini eleştirdi. Yargıda çok ciddi sorunların olduğunu, ekonominin kötü yöneltiğini öne süren Oran, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'ye bakıyoruz; demokraside, insan haklarında, hukukta, hukukun üstünlüğünde, bağımsız yargıda çok ciddi sorunlarımız var. Bu hafta biz Silivri'deydik. Artık orada adalet, yargı parmaklıklar arkasında. Hatta uluslararası kurumlar Türkiye'yi üçüncü sınıf demokrasi olarak tanımlıyorlar. Bundan sonrasını da diktatörlük rejimi olarak tanımlıyorlar. Türkiye kötü yönetiliyor. Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olarak tanımlanıyor, bu gerçekten çok acı. Ekonomide de çok kötü bir tablo var. Bu hafta açıklanan bütün rakamlar Türkiye ekonomisinin ne kadar kötü yönetildiğini ortaya koyuyor. Ekonomi bir selamsız bandosu gibi. Kimin ne dediği, kimin ne ses çıkardığı belli değil. Gaz- fren tartışmaları, son açıklanan büyüme rakamları, hedefinin sürekli revize edilmesine rağmen 2012 yılında yüzde 2 büyüdü. Bir bakan çıkıyor 'Bu büyüme iyidir, istikrar devam eder' diyor, birisi 'Fren', birisi 'Gaz' diyor. Tam anlamıyla ekonomide de başarısızlık söz konusu, çok seslilik söz konusu. Recep Tayyip Erdoğan'ın selamsız bandosu gibi bir ekonomi söz konusu."
 
KÖTÜ BİR USTA VAR
 
Türkiye'nin 10 yıl önce sıfır terörden, bölgeye yatırımların, sosyal barışın, sosyal hizmetlerin planlandığı bir noktadan neredeyse bölünme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Umut Oral, "Gerçekten üzücü. Türkiye neden böyle? Çünkü burada kötü yönetilen bir Türkiye ve kötü bir usta var. Esasında sorun burada. İktidar, Başbakan Türkiye'yi yönetemiyor" dedi.
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu ifade eden Umut Oran, her şeyin hukuk kurulları içinde yapılması gerektiğini belirtti. Oran,"TBMM'nin karar alması, süreçle müdahil olması gerekiyor. Bu süreçte milli irade dışarıda bırakılıyor. AKP iktidarı bu süreci kendi başına yönetmeye çalışıyor. Birileriyle bir pazarlık yapıyor. Öcalan'la ayrı, Kandil'le ayrı pazarlık yapıyor. Biz CHP olarak bu pazarlıkları meşru görmüyoruz" diye konuştu.
 
CHP'nin 'Akil insanlar'la ilgili önerilerinin dikkate alınmadığını söyleyen Umut Oran, "AKP bir pazarlık yürütüyor, kendi yürüttüğü bu pazarlıkla ilgili bir takım insanları pazarlamacı kılığına sokuyor, pazarlamacı rolüne sokuyor. Yapmış olduğu pazarlığı halka, vatandaşa pazarlamaya çalışıyor. Bu son derece yanlış birşey. Son derece hukuk dışı, 
 
Biz de istiyoruz barış olsun, terör bitsin ama baktığınız zaman Başbakanın bu süreci araç olarak kullandığını görüyoruz. Esas amacı gücüne güç katmak.Tek adamlığı diktatörlüğe taşımak. CHP olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Bu akil insanlarla ilgili de biz bunu meşru olarak görmüyoruz. Orada yer alan insanların kişiliklerine hiçbir itirazımız yok ama yöntem, usul, esas tamamen demokrasiye, milli iradeye aykırı bir şekilde yürütülmektedir" dedi.