Twitter'ciler Bu Virüs Uyarısını Mutlaka Okuyun

Twitter'ciler Bu Virüs Uyarısını Mutlaka Okuyun

Twitter'ciler Bu Uyarıyı Mutlaka Okumalı

Twitter'ciler Bu Uyarıyı Mutlaka Okumalı

HaberArtı Türk

Sosyal Paylaşım sitesinde çok hızlı yayılan bir virüsün 200 binden fazla kullanıcıya bulaştığı sanılıyor.

Bu virüs, kullanıcıların takipçileri tarafından (DM) özel mesaj kutularına gönderilen mesajlar sayesinde, çok hızlı yayılmış durumda. Bu mesajlar, genellikle İngilizce içerikli, fotoğraf izlemeye davet mesajları şeklinde geliyor.
Aslında bu mesajlardan, gönderen hesabında haberi olmuyor. Siz arkadaşınızın yolladığı bir fotoğraf sanarak tıkladığınızda virüs programı çalışıyor ve sizin şifrenizi anında çözerek, hesabınızı kullanmaya başlıyor.

O andan itibaren sizin de hesabınız program yaratıcılarının amaçlarına hizmet ediyor.

Kullanıcı, hesabının ele geçirildiğinden farkı olmadan kullanmaya devam ediyor. Ancak takipçileri onu uyardığında haberi oluyor. Zaten DM kutunuza arkadaşınızdan geldiğini sandığınız mesaja tıkladığınızda hiçbir şey göremiyorsunuz. Sadece virüsü kendi bilgisayarınıza almış oluyorsunuz.

Virüs programının şifrenizi kullanarak hesabınızı ele geçirdiğini anlayamadığınızdan, siz de başka takipçilerinize haberiniz olmadan sürekli virüslü DM göndermiş oluyorsunuz. Böylece her geçen gün bu yolla yüz binlerce hesaba virüs dağıtılmış oluyor.

Twitter yönetimi kendi sisteminde oluşturduğu bir denetim yöntemi ile  virüslü mesajlar yayan kullanıcıların hesabını kapatarak, mail adreslerine bir uyarı mesajı gönderiyor. Bu uyarı mesajında hesabınızı nasıl temizleyeceğiniz ve dikkat etmeniz gereken ayrıntılar var. Ama bir çok kullanıcı bu mesajları görmediğinden virüsün hızla yayılmasına engel olmaıyor bu tedbir.

VİRÜS NASIL BULAŞIYOR?

Twitter kullanıcıların bir kısmına virüsün neden bulaşmadığı sorusunun yanıtı çok kolay. Virüs aslında Twitter hesabınızdan değil kendi kullandığınız programlardan ekleniyor bilgisayarınıza. Bir başka yolu ise takipçilerinizden DM’nize gelen o İngilizce mesajın linkine tıkladığınızda aktif oluyor. Ve artık sizde bir taşıyıcı olarak başkalarına aktarıyorsunuz haberiniz olmadan, kendi takipçilerinize bulaştırmış oluyorsunuz.

VİRÜS NEREDEN GELDİ?

Virüs Twitter’in kullanıcıları arasında artık çok moda haline gelmeye başlayan,  #takipleşme programlarına ekli olarak sistemde yayılıyor. Özellikle genç kullanıcılar ya da profesyonel reklam yapan kullanıcıların takipçi artırmak için kullandıkları program bu virüsün sizin bilgisayarınıza geçmesi ile faaliyetine başlıyor ve yayılıyor. Sizde takipçinizi artırmak için kullanımı çok basit olan bu eklentiyi edindiğiniz de virüsü bulaştırmaya başlamış oluyorsunuz.
Aslında programı hiç kullanmasanız bile, takipleşme adı altında twit atan çok sayıda kullanıcılardan bir kaçı ile arkadaş olmanız virüsün size bulaşma riskini artırıyor. Çünkü kendi takipçi sayısını artırmak için çok sayıda kullanıcı bu eklentiyi kullanıyor. Bir çoğu profosyenel sosyal medya reklamcısı olan bu kullanıcılar, sırf takipçi sayılarını artırmak için takipleşme programlarını kullanarak virüsün hızla sisteme yayılmasına neden oluyor.

VİRÜS PROGRAMININ AMACI NE ?

Aslında size bulaşan virüsün program yazılımcılarının bu  eylemlerinde çok büyük bir ticari çıkar bulunuyor. Sizin hesabınıza bulaşır bulaşmaz sizin yerinize reklam twitleri atarak çok büyük reklam gelirleri elde ediyorlar. Aynı anda milyonlarca virüs bulaşmış kullanıcılar bilmeden on milyonlarca başka hesaba reklam yaptığını düşünürseniz çok büyük bir amaca hizmet ettiğini anlayabilirsiniz.

NE YAPMALIYIZ ?

Aslında bu yazılım dan şimdilik bilgisayarınıza bir hasar vermeden kurtulmanız çok da zor değil. Ama yeniden bulaşmayacak yada yeni bir yöntem geliştirmeyecek diye bir garantisi de yok. Bu nedenle tıpkı sağlığımızı korumak için yaptığımız önlemlerini teknolojik virüslere karşıda yapmamız gerekiyor. Bunlara korunma önlemleri diyebiliriz.

KORUNMA ÖNLEMLERİ

*#takipleşme başlığı ile önerilen takipçi artırma programlarını yada sitelerini asla ziyaret etmeyin.
*tanımadığınız birini takip ederken kim olduğunu araştırmanızda yarar var. (#takipleşelim tagı profesyonellerinden biriyse uzar durmalısınız.)
* Takip ediyor olsanız bile asla DM kutunuza gelen kuşkulu mesajları tıklamayın. Derhal silin ve gönderici ye yanıt yazarak “gerçek mi” olduğunu sorun.
* Takipçi sağlayan site ya da programları kullananların virüsün etkisi altında olduğu kesindir. Bu nedenle takipleşmeye girdiğiniz anda size eklenenlerin bu virüsü size bulaştıracağını unutmayın.
* Her kimden gelirse gelsin DM kutunuza gelen mesajı hemen açmayın, mantığa uymayan bir mesaj ise check edin.

EYVAH BULAŞTI NE YAPACAĞIM ?

Hiç telaşlanmayın. Virüs şimdilik çalışmanıza izin veriyorsa, sırası ile şunları yapmanız yeterli olacaktır.
*Eğer bir takipçi edinme linki kullanıyorsanız derhal o programdan ya da linkin eklentisinden kurtulun. Programsa bilgisayarınızdan kaldırın, link ise kapatın.  Ardından Koruma programınıza Bilgisayarınızı taratın, tarama sonuçların da size önerilenleri gerçekleştirin.
*İkinci iş olarak da tüm sosyal medya hesaplarınızın şifrelerini değiştirin. Mümkünse uzun ve karmaşık bir şifre edinin.
* Ardından tüm sosyal medya hesaplarınızın mesaj kutularına gelen anlamsız yada mantıksız genelde İngilizce içerikli olan mesajları açmadan silerek, kutunuzu temizleyin.
*Bir klasik önlem olarak bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Evet  artık temizsiniz.