Twitter Gözaltıları... 9 Kişi Aranıyor

Twitter Gözaltıları... 9 Kişi Aranıyor

Halkı isyana teşvik ettikleri ve propaganda yaptıkları gerekçesiyle İzmir’de 38 adrese baskın yapıldı ve 29 kişi gözaltına alındı. 9 Kişi aranıyor...

 İzmir Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı kişilerin sosyal paylaşım siteleri üzerinden halkı kin ve nefrete teşvik ettikleri iddiasıyla operasyon düzenledi.

Sosyal medyadaki hesapların IP adresleri üzerinden çalışma başlatan Bilişim Suçları Müdürlüğü tarafından tespit edilen 38 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlenerek 29 kişi gözaltına alındı. 9 kişi aranıyor. Gözaltına alınan gençlerin bir kaçının ailesi çocuklarının sosyal medya hesaplarının olmadığını hatta telefonlarının internet bağlantısına teknik olarak uygun olmadığını belirttiler.

Türk Ceza Kanunu'nun 216. Maddesi gereği 'halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek' suçlamasıyla gözaltına alınan 24 kişinin, ifadelerinin alınmasının ardından sabah saatlerinde adliyeye sevk edilecekleri öğrenildi. 


Direniş boyunca merkez medya haber yapmadığı için herkes çok aktif bir şekilde sosyal medyayı kullandı haberleşme sosyal medya üzerinden yapıldı.

Twitter’da çok büyük bir bilgi paylaşımı yaşandı. Olaylar hakkındaki en taze bilgilere, yardıma ihtiyacı olanlara insanlar Twiter üzerinden erişilebildi.
 #direngeziparki tagı dünya çapında günlerce trending topic oldu.

Dün itibariyle olayların biraz sakinleşmesi ile polisin meydanlarda gösterdiği orantısız güç, gözaltı ve tutuklamalara doğru kaydı. Bu tutuklamaların sebebi ise Twitter üzerinden insanların attığı  tweetler.
 
Tıpkı Ergenekon - Odatv gibi siyasi davalardaki suçlama sebebi olan "halkı kin ve nefrete sürüklemek" benzeri bir suç şimdi Twitter kullanıcıları için yapılıyor.

Halkı isyana teşvik ettikleri ve propaganda yaptıkları gerekçesiyle İzmir’de 38 adrese baskın yapıldı ve 24 kişi gözaltına alındı. Bu sayının zaman geçtikçe arttığı belirtiliyor.
Başbakan’ın: “Sosyal medya denen bir baş belası var” sözü üzerine gelen bu sosyal medya tutuklamaları uzun süre tartışılacağa benziyor.

Twitter tutuklamalarına en büyük tepkilerden biri UNI Global Union Genel Sekreteri Philip Jennings’den geldi.
Twitter hesabında bu tutuklamalar için “Önce size vururlar, sonra gaza boğarlar, sonra tutuklarlar, sonra da Twitter kullanmanı engellerler, penguenler için yaşam hakkı yok,” ve “Türkiye’de insanlar Twitter kullandığı için tutuklanıyor."  
Peki ya telefon?Kısa mesaj? Nefes almak?” gibi tweetler atan Jennings, #turkeynotalone hashtag’i altında direnişçilere olan desteğini göstermekten çekinmiyor.

Türkiyede Twitter'ın ofisi olmadığı için şirketin bu uygulama konusunda nasıl bir yaptırım göstrceği merak konusu oldu. 

CANLI YAYIN
TIKLAYINIZ